maanantai 2. marraskuuta 2020

Puolukka-suklaakääretorttu

Mun on pitänyt jo pitkään laittaa tämän iiihanan kääretortun ohje blogiin. On todella hyvää, puolukat poksahtaa ihanasti syödessä rikki.
Resepti on K-ruoan resepteistä.

4 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1 dl mantelijauhetta
0,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Sekoita mantelijauhe, perunajauhot ja leivinjauhe keskenään.
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Lisää jauhoseos vaahtoon kevyesti sekoittaen.
Levitä taikina uunipannulle leivinpaperin päälle.
Paista 225 asteessa 5-6 minuuttia.
Ripottele leivinpaperille sokeria ja kumoa kypsä torttupohja paperille.
Irrota paistopaperi ja anna jäähtyä.

Täyte
2 dl kuohukermaa
1 tlk (250g) rasvatonta, mietoa rahkaa
200 g (4 dl) pakastepuolukoita
0,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Vatkaa täytteen kerma vaahdoksi.
Lisää vaahtoon rahka, kohmeiset puolukat ja sokeri.
Levitä täyte jäähtyneen pohjan päälle ja kääri rullalle. 
Kietaise kääretorttu leivinpaperiin ja nosta jääkaappiin mehevöitymään.

Kuorrutus
2 dl kuohukermaa
1 dl ( n. 60 g) taloussuklaarouhetta
0,5 dl pakastepuolukoita

Vaahdota kuorrutuksen kerma ja lisää suklaa Rouge joukkoon.
Levitä kerma-suklaaseos kääretortun päälle ja koristele pinta puolukoilla juuri ennen tarjoilua.


sunnuntai 25. lokakuuta 2020

Porkkanakääretorttu

Porkkanakakku on monelle yksi lemppari leivonnaisista. Tämä syksynä on näkynyt paljon tätä suosikkia kääretortun muodossa. Ja pitipä sitä minunkin kokeilla. Olipa taas herkkua  ja helppo tehdä, suosittelen!

Pohja
4 kananmunaa
1,5 dl sokeria
0,75 dl vehnäjauhoja
0,75 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
0,5 tl kardemummaa
2 dl hienoksi raastettua porkkanaa

Täyte
100 g voita
400 g maustamatonta tuorejuustoa
4 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria

Koristeluun
Pähkinärouhetta tai -lastuja

Sekoita jauhot, leivinjauhe ja mausteet keskenään.
Kouri ja raasta porkkanat.
Vatkaa kananmunat ja sokeri paksuksi vaahdoksi.
Siivilöi jauhot vaihtoon, lisää myös porkkanaraaste.
Sekoita tasaiseksi.
Kaada ja tasoita taikina leivinpaperille uunipellille.
Paista pohjaa 200-asteisen uunin keskitasolla 7-8 minuuttia.
Kumoa levy sokeroidulle leivinpaperille ja irroitus paistopaperi.
Anna jäähtyä.
Valmista täyte. Vatkaa pehmeää voita hetki. Lisää tuorejuusto ja sokerit ja vatkaa tasaiseksi.
Levitä 2/3 täytteestä kääretorttulevylle.
Rullaa tiukaksi rullaksi leivinpaperin avulla.
Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään puoli tuntia.
Kuorruta torttu lopulla täytteellä ja koristele. 

lauantai 5. syyskuuta 2020

Marinoitu punasipuli

Itselläni sipuli ei ihan ykkössuosikki ole ollut, enkä varsinkaan raakaa sipulia mielelläni syö.
Mutta nyt olen löytänyt aivan ihanan reseptin marinoidusta punasipulista, joka on aivan ihanaa.
Tästä tulee meille suosikki, jota löytyy jääkaapista lähes aina.
Tekeminen on tosi helppoa.


3 punasipulia
1 dl riisiviinietikkaa (tai valkoviinietikkaa)
1 limen mehu (noin 2 rkl)
0,5 dl sokeria (alkuper reseptissä 1dl, minusta vähän liikaa)
1 tl suolaa
1 rkl rypsiöljyä

Kuori punasipulit ja leikkaa ne ohuiksi renkaiksi.
Laita punasipulit kuumankestävään, tiiviiseen lasipurkkiin. Itse olen käyttänyt litran purkkia, joka tulee kolmesta sipulista aivan täyteen.
Mittaa kattilaan etikka, limen mehu, sokeri ja suola.
Kiehauta seos, lisää öljy ja kaada seos punasipulien päälle.
Anna punasipulien tekeytyä jääkaapissa vähintään tunti, mielellään pidempään.
Kallista purkkia marinoinnin aikana muutaman kerran ylös-alas.

Marinoitu sipuli sopii järjettömän hyvin lisukkeena, leivän päällä, salaatissa jne.

perjantai 21. elokuuta 2020

Omena-kaurateeleivät (gluteeniton tai tavallinen)

8-10 kpl

2 dl kaurahiutaleita
2,5 dl vehnäjauhoja tai (tummaa/karkeaa) gluteenitonta jauhoseosta
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
2 tl sokeria
0,5 dl ruokaöljyä
2 dl maitoa/kauramaitoa
1 iso omena tai 2 pientä

Sekoita kuivat aineet keskenään. 
Raasta omena.
Lisää jauhojen joukkoon ruokaöljy, maito ja omenaraaste.
Sekoita taikina tasaiseksi.
Nosta taikinasta nokareita leivinpaperin päälle pellille. Muotoile jauhotetuin käsin tai lusikalla ohuehkoiksi teeleiviksi (halkaisija n. 10 cm).
Paista 225 asteisessa uunissa 20 minuuttia.


tiistai 4. elokuuta 2020

Ylioppilaan & merkonomin valmistujaiskakku

Rakas kummityttöni on korona-kevään ylioppilas. Samaan aikaan hänen kaksoisveljensä valmistui merkonomiksi. Näitä valmistumisia juhlittiin viime viikonloppuna.
Tein juhliin ylioppilaan lakkikakun, johon lisäsin merkonomin harmaan tupsun. Näin siis saatiin kivasti mixattua nämä kaksi valmistumista samaan kakkuun.
Pohjana on kaksi sienikakkupohjaa, toisessa korvasin 0,5 dl vehnäjauhoja kaakaojauheella. Näin kakkuun tuli kivaa suklaista makua mukaan. Olen viime aikoina tehnyt täytekakkujen pohjat näin kaksivärisenä.
Täytteenä kahdessa välissä on omatekemää mansikkahilloa ja kermavaahtoa. Yhdessä välissä mansikkainen rahka.


sunnuntai 5. heinäkuuta 2020

Rippikakku tytölle

Rakkaan ystäväni kuopus pääsi eilen ripille ja hänelle tein tällaisen vaalean sokerimassakakun.
Ruusut lehtineen sekä kirjaimet ja risti on myöskin syötäviä ja itse tehtyjä. Ketjuna on hopeanvärisiä nomparelleja riviin liimattuna.
Kakku on sienikakkua. Täytteenä sitruunainen rahka ja mansikoita&kermavaahtoa.