keskiviikko 6. joulukuuta 2023

Mokkapalat pursotettavalla kuorrutteella

Pakkohan näitä pursotuksella hieman juhlavampia mokkapaloja oli kokeilla. 

Tässä on mehevä paksu pohja ja niin nam kuorrute.

Olen tehnyt tämän myös gluteenittomaksi korvaamalla vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella. Myös maidoton onnistuu korvaamalla maito esim. kaurajuomalla ja voi maidottomalla margariinilla.



Pohja
5 kananmunaa
2,5 dl maitoa
275 g voita
5 dl vehnäjauhoja
3/4 dl tummaa kaakaojauhetta
4 tl leivinjauhetta
4 dl sokeria

Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen.
Sulata voi mikrossa ja anna jäähtyä.
Sekoita jauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe keskenään.
Vatkaa kananmunat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.
Lisää joukkoon vuorotellen jauhot, voisula ja maito kolmessa osassa vatkaten sähkövatkaimen pienimmällä teholla.
Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 15-17 minuuttia kunnes pohja on kypsä eikä tikkuun tartu taikinaa.
Jäähdytä pohja kunnolla ennen kuorruttamista.

Kuorrute
750 g tomusokeria
3 reilua rkl tummaa kaakaojauhetta
75 g voita
0,75 dl vahvaa kahvia.

Valmista kahvi.
Sekoita tomusokeri ja kaakaojauhe keskenään.
Sulata voi keskikokoisessa kattilassa. Esim. pienessä kasarissa valmistaessa kuorrutteen sekoittaminen on vaikeaa.
Kaada tomusokeri-kaakaota osissa kattilaan voisulan sekaan mieluiten siivilää käyttäen. Lisää välillä kahvia erissä.
Sekoita tasaiseksi.
Kun kaikki tomusokeri on sulanut ja seos on tasaista, siirrä kuorrute vatkauskulhoon ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
Vatkaa kuorrutetta sähkövatkaimella. Lisää kahvia pieniä määriä kerrallaan jos näyttää että kuorrute ei ole pursotettavissa.
Pursota kuorrute ruusukkeiksi käyttäen tähtityllaa.
Koristele mokkapaloja vielä strösseleillä.