sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Muumilaakso -kakku

Kaksi vuotta täyttävän neitokaisen lemppareita on Muumit ja Barbi. Näistä sain valita itse kakun aiheen ja päädyin Muumeihin ja tarkemmin ajateltuna Muumilaaksoon niin kakkuun sai ympättyä niin paljon väkeä kuin kakun päälle mahtui.


Kakkupohjana on sienikakku.
Täytteisiin toivottiin mansikkaa ja suklaata, jotka ovat päivänsankarin herkkua.
Toisessa välissä on siis mansikkarahkan ja kerman sekoituksena mansikkavaahto ja toisessa välissä sokeroituja mansikoita, jonka päällä on herkullinen suklaavaahto.
Kakun ja kuorrutteen välissä sokerikreemi.
Kuorrutus ja koristeet sokerimassaa.






























Taikapannari

Taikapannari on viime aikoina jonkin verran blogeissa pyörinyt ihmetyksen aihe. Pitihän sitä sitten itsekin päästä kokeilemaan.
Tämän pannarin juju on tuossa kerroksellisuudessa. Kolme kerrosta, joista keskimmäinen on vähän kuin vaniljakastiketta. Ihme ja kumma itsekin sain kerrokset syntymään vaikka kyllä uunista vuuan ulos ottaessani itsekseni totesin, että nyt taisi tulla kyllä pannukakku sanan varsinaisessa merkityksessä.


Ohje on Lunni Leipoo blogista eli täältä.
Sen verran voisin varotella, että tämä pannari on perinteisiin pannareihin verrattuna aika paljon makeampaa eikä kaipaa yhtään hilloa seurakseen. Tuoreet tai pakastetut marjat toimivat kyllä varmsti. Pannarin voisi kokeilla myös ilman tomusokerihuntua, joka varmasti jonkin verran makeutta vähentäisi.

115 g voita tai margariinia
5 dl kevytmaitoa
4 kpl kananmunaa
2,5 dl tomusokeria
1/4 tl omenaviinietikkaa
115 g vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
pinnalle: tomusokeria

Laita uuni lämpenemään 165 asteeseen. Voitele tai vuoraa leivinpaperilla 20x20 cm vuoka.
Sulata voi/margariini kattilassa ja lisää voisulan sekaan maito. Anna hieman jäähtyä.
Erottele kananmunista valkuaiset ja keltuaiset eri kulhoihin.
Vaahdota keltuaiset tomusokerin kanssa vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi.
Vatakaa toisessa kulhossa olevat valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Kääntele joukkoon omenaviinietikka.
Lisää hieman jäähtynyt voi-maitosula keltuaisvaahdon joukkoon. Taikina on todella vetistä, joten sekoita käsin. Lisää joukkoon myös vaniljasokeri. Siivilöi sekaan vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi.
Kääntele lopuksi taikinaan valkuaisvaahto. Valkuaisvaahto ei aluksi tunnu sekoittuvan taikinaan, mutta kärsivällisillä ja hellävaraisilla liikkeillä se onnistuu.
Hankkiudu eroon isommista möykyistä, pieniä kokkareita taikinaan saa jäädä.
Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa 45min-1 tunnin ajan.
Kypsynyt leivonnainen on pinnalta ruskea, hieman ryppyinen ja vuokaa heilutettaessa taikina hyllyy enää vähän.
Anna jäähtyä kunnolla. Siivilöi ennen tarjoilua pinnalle tomusokeria (alkuperäisen ohjeen mukaisesti "reilusti").








Agar.io teemainen kakku



Aaron kymppi vee toivoi syntymäpäivilleen Agar.io kakkua.
Ensimmäisen kerran tämän kuultuani piti pyytää toistamaan, koska mielestäni pojan suusta tulleessa tekstissä ei ollut mitään tolkkua.
Minullepa sitten selvennettiin, että kyseessä on tietokonepeli. Siinä on erikoisia ja -värisiä palloja. Törmätessä toinen syö toisen ja syöjä kasvaa. Palloissa oleva nimi on pelaajan tunnus.
Tuosta Agar.iosta voi tehdä google haun jos lisää kiinnostaa ;o)

 
Kakku on gluteeniton ja maidoton.
Kakkupohjaksi tein gluteenittoman porkkanakakun.
Täytteinä on marjoja rakastavalle sankarille toisessa välissä itse tehtyä mustikkahilloa, jonka päällä on maidottomasta vaahtoutuvasta vaniljakastikkeesta parilla liivateella tehty vaniljavaahto. Ja toisessa välissä sokeroituja mansikoita, jonka päällä jälleen tuo maidoton vaniljavaahto.












Kyllä maistui kaikille, nam!


Gluteeniton porkkanakakku täytekakun pohjana

Olen silloin tällöin käyttänyt täytekakun pohjana gluteenitonta porkkanakakkua.
Siitä on pidetty kovasti maukkautensa ja erilaisuutensa ansiosta (ei kovin tyypillinen täytekakun pohja). Tämä on myös maidoton. Mikäli maito ei ole ongelma, voi juoksevan kasvirasvavalmisteen tilalla käyttää esim. sulatettua voita.

Porkkanakakku
5dl hienoksi raastettua porkkanaraastetta
4 kananmunaa
1,5dl juoksevaa kasvirasvavalmistetta
3dl sokeria
2tl kanelia
2tl leivinjauhetta
5dl gluteenitonta jauhoseosta

Lisää ainekset kulhoon reseptin järjestyksessä ja sekoita samalla, jotta saat koostumuksesta tasaisen. Kaada seos vuokaan.
Paista 175 asteisen uunin keskitasolla 45-55min. Tarkista tikula, että kakku on kypsä.  Jäähdytä kunnolla.

Täytekakkua täytetäessa voi kerrkokset mm. nostovaiheessa hieman revetä. Täytekakussa sillä ei kuitenkaan ole väliä, sillä kakku kuorrutetaan ja rikkinäisetkin osat ovat oikein hyvin käytettävissä.



sunnuntai 18. lokakuuta 2015

HP eli Harry Potter kakku

Jo yli 30 vuotta läheisenä ystäväni olleen tytär täyttää hurautti kympin ja piti kavereilleen Harry Potter aiheiset syntymäpäivät. Juhliin toivottiin myös aiheeseen sopiva kakku.
Aika pian mieleeni tuli visio kirjasta ("loitsukirja"), jonka päällä olisi erilaisia Harry Potter tavaroita.


Kakkupohja on neliövuoassa paistettu sienikakkupohja.
Täytteinä mansikkaa ja suklaata, nam!
Kirjan kansi on suklaan makuista sokerimassa, muut koristeet on tavallista sokerimassaa. Kirjan päällä on kullan väristä syötvää kimallejauhetta ja sivut on maalattu ruskealla pastavärillä.

Täytyy kyllä sanoa, että se mitä näistä kaverisynttäreistä olen kuullut niin kaiken kaikkiaan on pukeutumisineen ja ohjelmineen varmasti ollut mahtava elämys myös kaikille vieraille.