lauantai 22. helmikuuta 2014

Salibandypallokakku

Intohimoinen salibandyn pelaaja yllätettiin muun perheen toimesta aiheeseen liittyen salibandypallon mallisella kakulla. Ajattelin, että pelkkä valkoinen pallo on kovin "tylsä" niinpä tein kylkeen Tikkurilan Tiikereiden logon tiikerin ja 2 kpl mailoja. Nuo mailat tosin näyttävät mun mielestä ehkä enemmän suksisauvoilta...


Kakkupohjana on jälleen ihana sienikakkupohja.
Täytteenä kahdessa välissä on usein käyttämäni mangotäyte ja yhdessä välissä itsetehtyä mansikkahilloa ja suklaakermavaahtoa.
Erityisesti mangotäyte sai jälleen runsaasti kehuja, kiitos niistä!

Pallon mallinen kakku on täytetty edellisenä iltana vatkauskulhoon.
Seuraavana päivänä kakun päälle levitin sokerikreemin ennen kaulittavia sokerimassoja.
Tiikerin mustat raidat on maalattu mustalla pastavärillä.







perjantai 21. helmikuuta 2014

Mango-vadelmajuustokakku

Kävin kaverini luona kylässä ja olimme sopineet että minä tuon tuomisina makeat kahviherkut. Juustokakuista minulla ei edelleenkään ole mitään vankkaa kokemusta ja halusinkin pitkästä aikaa taas vähän treenailla sellaisen tekemistä. Varmuuden vuoksi tein lisäksi yhden satsin pieniä sitruunan makuisia valkosuklaa mutakakkuja, näiden arvasin olevan jälleen suurmenetys.
Juustokakuksi valitsin Pullahiiren mango-vadelmahyydykekakun. Muuten sanoisin onnistuneen, mutta alkuperäisestä ohjeesta poiketen pohjaa kannattaisi kostuttaa hieman. Nyt se siis oli kuivakkaa ja tuli vähän ehtoollisleipä mieleen... Lisäksi päällisen kiilteeseen käyttämäni punainen mehu olisi saanut olla hieman punaisempaa. Muuten kakku on kyllä ihanan sametin pehmeää ja täyteläistä.


pohja
2 kananmunaa
60 g sokeria
60 g maissitärkkelystä
kostutukseen keltaista mehua

täyte
400 g tuorejuustoa
4 liivatelehteä
250 g mangososetta
2 dl vispikermaa
1-1,5 dl tomusokeria
0,5 dl keltaista hedelmämehua

päälle
vadelmia
1,5 dl hyytelösokeria
2,5 dl punaista mehua

vuoan reunoille öljyä ja tomusokeria

Vatkaa kananmunat ja sokeri paksuksi vaahdoksi. Siivilöi joukkoon maissitärkkelys ja sekoita se varovasti vaahdon joukkoon.
Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle n. 25x25cm kokoiseksi levyksi.
Paista pohjaa 175 asteisessa uunissa noin 12-15 minuuttia tai kunnes pohja on kypsää. Varmista kypsyys tikulla.
Kumoa kypsä pohja leivinpaperin päälle ja irrota paiston aikana ollut leivinpaperi irti pohjasta.
Anna pohjan jäähtyä kunnolla.

Laita irtopohjavuoan (n. 20-22 cm) pohjalle reunan väliin leivinpaperi ja leikkaa leivinpaperin ylimääräinen osa. Voit tehdä juustokakun myös suoraan tarjoilualustalle, tällöin riittää että käyttää irtopohjavuoan reunaa.
Voitele vuoan reuna kevyesti öljyllä ja tomusokeroi reuna.
Paina jäähtyneestä kakkupohjasta reunalla sopivan kokoinen ympyrä ja nosta kakkupohja vuoan pohjalle (tai vuoan kanssa tarjoiluastialle).
Kostuta pohjaa hieman.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi.
Notkista tuorejuustot kulhossa.
Kuumenna neste kiehuvaksi ja nosta liivatelehdet kylmästä vedestä kiehautetun nesteen joukkoon. Sekoittele nestettä ja lisää hieman jäähtynyt neste ohuena nauhana mangososeen joukkoon. Vatkaa sosetta koko ajan.
Lisää tuorejuustoseokseen tomusokeri sekä mangosose.
Nostele lopuksi joukkoon kermavaahto.
Maista vielä täytettä, jotta makeutta on tarpeeksi. Lisää tarvittaessa sokeria.
Kaada täyte pohjan päälle ja nosta jääkaappiin ainakin noin 4 tunnin ajaksi, mielellään yön yli.

Levitä vadelmat täytteen päälle. Jos käytät kotimaisia pakastevadelmia niin lisää ne jäisinä.
Valmista kiille pakkauksen ohjeen mukaan.
Levitä kiilleliemi marjojen päälle lusikalla.
Nosta kakku vielä hetkeksi jääkaappiin.






torstai 20. helmikuuta 2014

Hyvää Ystävänpäivää meille!

Olen toisinaan leiponut työpaikalle herkkuja koko porukan iloksi. Tämän vuoden Ystävänpäivään tein 60 cupcakea sydänkoristein.


Muffareina näissä herkuissa on alun perin Valion resepteistä bongaamani, tässäkin blogissa jo aikaisemmin kehumat valkosuklaa mutakakut muffinivuoassa. Suklaana on Fasun sitruuna-valkosulkaa, joka tuo näihin ihanan pehmeän sitruuna twistin.
Tein näitä edellisenä päivänä ja iltakahville liikeni maistiaiset. Voihan poijjjaaaat, nää on niiiiiin hyviä että pistää sukat pyörimään jalassa. Erityisesti leivontapäivänä ovat aivan tolkuttoman ihania, toimii kyllä seuraavan päivän herkkunakin.

12 kpl (valkosuklaa, tummasuklaa, maitosuklaa kaikki käy!)

100 g suklaata
100 g margariinia
0,75 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
ripaus (n. 0,5 maustemitallista) suolaa

Hienonna ensin suklaasta 2 - 3 palaa veitsellä karkeaksi rouheeksi. Säästä se koristeeksi pinnalle.
Sulata loppu suklaa mikrossa. Tarkkaile sulamista ja sekoita välillä (n. 10 sek välein), ettei suklaa kuumene liikaa ja pala.
Vaahdota pehmeä margariini ja sokerit.
Lisää vaahtoon munat yksitellen, vatkaa samalla voimakkaasti. Lisää suklaasula.
Yhdistä kuivat aineet. Lisää taikinaan. Sekoita sen verran, että taikina on tasaista.
Lusikoi taikina paperisiin muffinivuokiin. Ripota pinnalle hiukan suklaarouhetta.
Kypsennä uunin keskiosassa 200 asteessa 8 - 9 min. Älä paista liian kypsiksi, sillä leivonnaisten kuuluu jäädä pehmeiksi ja kosteiksi sisältä (meidän uunissa max 8 min). Jäähdytä.

Päälle on pursotettu kermavaahtoa ja ripoteltu vähän vaaleanpunaisia nomparelleja..

Koristeeksi tulvat sydämet on tehty vaaleanpunaisesta marsipaanista.






sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Suklaa-kookoskakku

Kun tämän kakun ohje suurin piirtein vuosi sitten julkaistiin K-RuokaPirkassa (kuva kannessa 02/2013 lehdessä), eräs työkavereistani huokaisi, että tämän kun joskus tekisit meille. Pistettiin toive muistiin ja nyt se vihdoin tuli toteutettua.
Sopivasti lyhyen talven ensilumikin satoi juuri tuona viikonloppuna, jolloin maanantaiksi kakun töihin synttäriviemisinä tein. Tätä voisi kookoshunnutettuna kutsua myös ensilumi -kakuksi.


Ohje siis on Pirkan ja kakku erittäin helppo tehdä. Pohja on mehevän suklainen.

pohja
5 dl vehnäjauhoja
4 dl sokeria
0,75 dl kaakaojauhetta
1 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
0,5 tl suolaa
1 prk (250g) maitorahkaa
0,5 dl maitoa
2 kananmunaa

täyte
1 tlk (425g) mangoviipaleita
1 prk (2dl) kuohu- tai vispikermaa
2 prk (2x200g) sitruunarahkaa
1 rkl sokeria
1 dl kookoshiutaleita

kostutukseen
laimennettua appelsiinimehua (ei alkuperäisessä ohjeessa)

reunoille
1 prk (2dl) kuohu- tai vispikermaa
kookoshiutaleita

Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka (alkuper. ohjeessa korppujauhon sijaan käytetty kookoshiutaleita).
Sekoita jauhot, sokeri, kaakaojauhe, sooda, vaniljasokeri ja suola keskenään.
Sulata rasva ja jäähdytä sitä hieman.
Sekoita jauhoseokseen rasva, rahka, maito ja munat. Sekoita taikina puuhaarukalla tasaiseksi, paksuksi taikinaksi.
Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta.
Paista 175 asteessa 50-55 minuuttia. Varmista kypsyys tikulla.

Kumoa kakku hieman jäähtyneenä ja anna jäähtyä kunnolla ennen täyttämistä.

Leikkaa kakku 3 osaan.
Valuta mangot ja soseuta ne haarukalla.
Vaahdota kerma ja lisää vaahtoon sitruunarahkat. Mausta sokerilla ja maista. Lisää halutessasi ja tarpeen vaatiessa sokeria.

Käytä kakun kostutukseen laimennettua appelsiini- tms. mehua. Tuota ei alkuperäisessä ohjeessa ole, sen mukaan mangososeen kosteus riittää. Mielestäni pohja kuitenkin on sen verran tiukkaa tavaraa, että kostutus ei ole pahasta ja varsinkin kun päällimmäiseksi ei mangoa enää tulekaan, siihen siis vähintään suosittelen kostutusta.

Levitä puolet mangososeesta ja 1/3 rahka-kermaseosta pohjan päälle. Ripottele päälle kookoshiutaleita. Täytä samoin seuraava väli.
Kakun päälle tulee vielä kerros sitruuna-kermaseosta.
Vatkaa lisäksi 1 prk kermaa vaahdoksi ja levitä se kakun reunoille ja lisää tarvittaessa pinnalle.
Ripottele päälle ja reunoille kookoshiutaleita.
Anna kakun mehevöityä jääkaapissa useamman tunnin ajan, mielellään yön yli.




Meillä töissä on muutama henkilö, jotka eivät oikein kookoksesta välitä - itse asiassa aika varovasti palat ottivat. Jokainen näistä kuitenkin maistettuaan totesi, että kookos sopii tähän eikä ole yhtään epämiellyttävää tai häiritsevää.
Eli vaikka kookos ei suurinta herkkuasi olisikaan, tämä kakku maistuu kyllä!

Kakkukokeilua - liukuvärjäys

Olen jo useampaan otteeseen todennut, että omat synttärit on mahtava kohta kokeilla erilaisia leipomuksia. Ja tämä täytekakku oli kyllä mulle varsinainen "testilaboratorio" - tein ensimmäistä kertaa kakunpohjaksi sienikakun. Lisäksi halusin testata kermoilla liukuvärjäystä ja itselle uudenmallista pursotusta (pallo, joka litistetään lusikalla).


Kakkupohja on ihan superhyvä. Taitaa olla niin, että tästä tuli mun lemppari, maistuu hyvältä, on koostumukseltaan täydellinen eli kuohkea ja hyvä leikata.

Kakun välissä on muussattua säilykemangoa ja sitruunarahka+kerma sekoitusta.

Kerma mulla vatkaantui hieman liikaa. Tai oikeastaan oli hyvää, mutta en huomoinut, että värjätessä sitä pitää vielä melkoisesti vatkailla, jotta väristä tulee tasainen. Noh, ei kuitenkaan vielä voiksi mennyt. Toisaalta myös kammoan, että kerma jäisi liian löysäksi ja alkaisi kakun päällä valumaan...

Pursotus onnistui hyvin ja oli helppoa. Eli alhaalta aloitetaan, pusotetaan pallo, joka litistetään lusikalla. Sitten osin edellisen litistyksen päälle seuraava pallo, litistys jne. Käytin litistyksen työkaluna teelusikkaa. Työläintä taisi olla siistin lopputuloksen saamiseksi lusikan puhdistus litistysten välissä.
Kakun päälle vielä pursotin lopuista värjätyistä kermoista ruusukkeet ja ripottelin joukkoon kultakuulia.




perjantai 14. helmikuuta 2014

Pullakranssi

Otetaanpa tähän väliin vähän omien synttäreideni tarjoiluja. Omat synttärithän on loistava kohta testailla erilaisia leipomuksia. Mun on jo pidempään pitänyt koekeilla pullakranssia.


Ohje on Kinuskikissan Nimipäivärinkilä, jota hieman muokkasin.
 
tainkina
100 g voita tai margariinia
2,5 dl maitoa
25 g hiivaa
1 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
1 pieni kananmuna
7,5 dl vehnäjauhoja
 
täyte
75 g pehmeää voita tai margariinia
paistonkestävää appelsiinimarmeladia (esim. Saarioisten 230g purkki)
0,5 dl fariinisokeria
2 tl vaniljasokeria
kanelia

pinnalle
kananmuna
mantelilastuja
raesokeria

Sulata voi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut maitoon.
Sekoita hiivamaitoon sokeri, kardemumma, suola ja muna. Lisää noin puolet jauhoista ja vatkaa taikinaa hetken aikaa. Sekoita taikinaan vähitellen loput jauhoista kädellä vaivaten. Lisää loppuvaiheessa voisula. Alusta taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista ja kädestä. Anna kohota liinalla peitettynä.
Kun taikina on kohonnut, kaulitse se ohueksi n. 80 cm leveäksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi.
Voitele levylle ensin pehmeää margariinia, jonka päälle ohuelti appelsiinimarmeladi.
Murustele seuraavaksi fariinisokeria ja lisää päälle vielä vaniljasokeri ja kaneli.
Rullaa levy kääretortun tapaan ja nosta pellille leivinpaperin päälle kranssin muotoon.
Leikkaa rullaan saksilla viillot. Taivuta leikatut osat vuorotellen kummallekin puolelle. Tästä hyvä kuvitus tuolla Kinuskikissan ohjeessa.
Voitele kranssi kananmunalla. Ripottele pinnalle vielä raesokeria ja mantelilastuja.
Paista krassia 200 aseisessa uunissa 15-20 minuuttia.

Kranssin paistuessa ja kerta kaikkiaan paisuessa uunissa, jännitin mahtaako kranssi lopulta paisua jopa pellin yli. Ja olikos meille armeija tulossa kylään? Tarjottavaa kyllä riittäisi...
Kun sitten kranssi oli paistunut ja jäähtynyt huomasin, että se on niin iso, että ei mahdu mun suurimmalle tarjoiluastiallekaan. Kaivoin sitten kätköistäni jonkun vanhan Marimekon mega suuren pelitarjottimen. Siihen tämän jättiläisen sitten sain siirrettyä kahdessa osassa äitini käsiparin avustuksella.
Tässä pullassa maku on ihan mahtava. Appelsiinimarmeladi sopii fariinisokerin, kanelin ja muiden kanssa tosi hyvin. Kannattaa kyllä täyttäessä pitää mielessä, että korvapuustien tapaan täytettä ei kannata laittaa liikaa, ylimääräinen vain valuu ulos.
Tätä voisin tehdä toisenkin kerran, tosin en ehkä kranssin mallisena vaan esim. 2-3 pitkulaa, joihin on tehty nuo viillot ja kiellekkeiden taivutus kummallekin puolelle.




maanantai 10. helmikuuta 2014

Suklaalevy -kakku ja Pikku Myy

Ihanalla työkaverillani oli synttärit ja yllätin hänet kakulla. Tämä synttärisankari taitaa syödä Fasun sinistä suklaata kuin leipää vaan. Lisäksi on punainen tukka kuin itse Pikku Myyllä - joo ja kyllähän sitä luonnettakin löytyy. Kun jostain netissä aikoinaan näin tällaisen suklaalevyn mallisen kakun otin itselleni kuvan talteen juuri tätä synttärisankaria varten.


Kakkupohja on samainen suklaakakkupohja kuin edellisen postauksen HIFK kakussa. Nämä kakut tein samaan syssyyn joten tämänkin jälkeen on toiveissa sen vähän pehmeämmän suklaakakkupohjan reseptin löytäminen.

Täytteenä on yhdessä välissä 2dl kermaa vaahdotettuna + 1 prk sitruunarahkaa + sokeria maun mukaan.
Toisessa välissä on oma tekemää mansikkahilloa + 2dl suklaakermaa vaahdotettuna.
Sokerimassan alla olevan sokerikreemi on maustettu kaakaolla.

Pikku Myy on tehty sokerimassasta.
Suklaalevyn kuorrute, folio ja paperi ovat sokerimassaa. "Folion" näkyvää osa on maalattu hopean värisellä syötävällä maalilla. Paperiksi minulla oli sen "oikean" Fasun sinisen sävyistä sokerimassaa. kun kaulitsin sitä ja siirsin kakun päälle niin riks-raks-poks, massa repesi ja halkesi ja vaikka mitä. Jumppasin sen kanssa ainakin kymmen kertaa, mutta tuommoinen pieni pala ei jostain syystä vaan onnistunut ehjänä. Värjäsin sitten valkoista massaa sinisellä pastavärillä, sävy on Navy blue. Joo sinistä on, mutta nyt ei tullut täydellinen lopputulos ja itseä otti kyllä pattiin ihan älyttömästi.






 




keskiviikko 5. helmikuuta 2014

HIFK kiekkokakku

Suloisen kummityttöni aivan ihana kaksosveli on kova lätkäfani ja "kotikasvatuksella" erityisesti HIFK rulettaa.
Koskapa kakku meni samoihin juhliin edellisen postaukseni Omppu-kakun kanssa, pitää sen olla sisältäkin erilainen. Niinpä tein suklaakakkupohjan, täytteenä mansikkahilloa, suklaakermaa ja sitruunarahkaa.


Itselläni ei ole kovin vankkaa kokemusta suklaakakkupohjien tekemisestä enkä ole saanut kätköihini talteen vielä "sitä" tosi hyvää pohjaa. Tein tällä kertaa netistä löytämäni Kotilieden suklaatäytekakku ohjeen mukaan. Pohjaan sulatetaan suklaata eli melko tuhtia siitä tulee. Lisäksi täytettäessä kannattaa tätä pohjaa kostuttaa ihan reilulla kädellä, jotta se ei jää liian kuivaksi ja kovaksi. Hyvän makuista pohjasta kyllä tuli, mutta ehkä etsin vielä vähän pehmoisempaa versiota (vinkata saa, jos sinulla on joku ihana ohje tiedossa).

suklaakakkupohja

5 kananmunaa
2 dl sokeria
200g tummaa suklaata
50g margariinia
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

Sulata suklaa ja margariini mikroaaltouunissa tai vesihauteessa.
Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri.
Voitele ja korppujauhota tasapohjainen kakkuvuoka. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.
Vaahdota huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri vaahdoksi.
Lisää jäähtynyt sulkaa-margariiniseos munavaahtoon ja sekoita. Lisää kuivat aineet joukkoon siivilän läpi taikinaa varovasti sekoittaen.
Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa noin 45 minuuttia. Varmista kakun kypsyys tikulla.
Anna kakun jäähtyä hieman ennen lautaselle kumoamista.

Kakku on täytetty edellisenä päivänä paistovuokaansa.
Toiseen väliin vatkasin 2 dl kermaa vaahdoksi, johon lisäsin 1 prk sitruunarahkaa. Sokeria kannattaa lisätä maun mukaan.
Toisessa välissä on ensin kerros itse tehtyä mansikkahilloa, jonka päälle vatkasin 2 dl suklaakermaa vaahdoksi.
Pohjan kostutus vedellä laimennetulla tuoremehulla.



Ennen mustan sokerimassan kaulitsemista kuorrutin kakun vielä kaakaojauheella maustetulla ja ruskeaksi värjätyllä sokerikreemillä.