lauantai 10. syyskuuta 2016

Ihan parasta peltileipää

Tykkään tehdä itse leipää ja sämpylöitä. Vaaleassa leivässä on itse tehtynä usein jonkin verran hiivan makua, joka minua sitten alkaa tökkimään. Tämä leipäohje on ihan sikahelppo ja mikä parasta, hiivan makua ei ole lainkaan. Leipää kannattaa varioida eri jauhoilla (pidä jauhojen yhteensä määrä about samana) ja lisäämällä siemeniä/pähkinöitä/kuivattuja hedelmiä/marjoja.



5 dl lämmintä vettä (n. 42 astetta)
0,5 dl ruokaöljyä
2 tl suolaa
2 rkl sokeria
1 pss kuivahiivaa
4 dl ruisjauhoja
5 dl vehnäjauhoja

Sekoita veteen suola, sokeri, öljy ja hiiva.
Lisää lopuksi jauhot ja sekoita tasaiseksi.
Levitä taikina leivinpaperille uunipellille tasaisesti noin 30cm x 30cm kokoiseksi levyksi.
Taputtele jauhoja päälle. Jos haluat varioida niin tässä vaiheessa kannattaa laittaa pintaan esim. leseitä, unikonsiemeniä tms. Leikkaa taikinapyörällä haluamasi kokoisiksi paloiksi.
Anna kohota liinan alla noin 40 minuuttia.
Paista 225 asteessa uuninkeskitasolla noin 20 minuuttia.
Irrota palat toisistaan, halkaise ja nauti.






Kaksosten rippikakku

Suloinen kummityttöni pääsi ripille kesällä. Kaksoset halusivat eri leireille, joten kaksoisveljensä konfirmoitiin alku kesästä ja kummityttöni loppu kesästä. Juhlat vietettiin molempien osalta rippitytön konfirmoinnin yhteydessä.











Kakkupohjana on kaksi kääretorttulevyä - toinen suklainen. Meidän hellan vaihdon jälkeen uunipellit ovat isommat ja meni hetki tajuta, miksi esim. mokkapaloista tuli niin lättäniä. Tein pohjat 1,5 kertaisella annoksella tästä ohjeesta, joka onkin  alun perin yläasteen köksän kirjasta.

Vaalea pohja
6 kananmunaa
2,25 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
0,75 dl perunajauhoja
2,25 tl leivinjauhetta

Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Vuoraa pelti leivinpaperilla.
Mittaa jauhot ja leivinjauhe pieneen astiaan.
Riko munat yksitellen kulhoon ja lisää sokeri. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
Lisää jauhoseos siivilän läpi. Kääntele taikinaa varovasti kaapimella.
Levitä taikina pellille.
Paista 7-9 minuuttia uunin keskiosassa.
Kumoa levy leivinpaperille. Irroita pohjan leivinpaperi vähän jäähtyneestä pohjasta ja jätä leivinpaperi pohjalle "peitoksi" ettei se kuivetu.

Suklainen pohja
6 kananmunaa
2,25 dl sokeria
3 rkl kaakaojauhetta
1,5 rkl vehnäjauhoja
1,5 dl perunajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta

Sama ohje kuin yllä.


Rippikakuksi prinsessakakkua

Rakkaan ystäväni tytär pääsi kesällä ripille. Tämän neitokaisen suosikki täytekakuista on prinsessakakku, koska siinä on sitä ihanaa kermähöttöä. Kuorrute on sokerimassaa.
Kakun persikkainen väri sopii hyvin yhteen rippitytön juhlamekon sävyyn.










Prinsessakakun kumpu tehdään diplomaattikreemillä.

Diplomaattikreemi

2 dl vettä
3/4 dl vaniljakreemijauhetta
5 dl vispikermaa

Lisää vaniljakreemijauhe kylmään veteen ja vatkaa kunnolla 3-5 minuutin ajan.
Anna seoksen saostua 5 min ajan.
Vaahdota kerma ja sekoita siihen saostunut vaniljakreemi.
Jos seos jää löysäksi lisää siihen hieman vaniljakreemijauhetta ja odota hetki.



Rippikakut tytölle

Työkaverini tytär pääsi kesällä ripille ja juhliin tarvittiin kakkua noin 30 henkilölle. Tein kaksi kakkua, ison (22cm) ja pienen (16cm) kakun. Väriksi toivottiin pinkkiä ja kukiksi liljat.

22cm kakku









16cm kakku









keskiviikko 7. syyskuuta 2016

Salama McQueen kakku

Ihana ja aurinkoinen kummipoikani täytti jälleen vuosia, nyt 4 vuotta. Tällä hassulla kaverilla on Autot kaikki kaikessa. Ja eipä ollut kovinkaan iso yllätys kun pikku kaveri ilmoitti minulle haluavansa syntymäpäivilleen Salama McQueen kakun. Poika siis itse teki tilauksen. Äitinsä kuuli asiasta vasta joskus jälkeenpäin kun sankari kertoi että oli kakun synttäreilleen jo minulta tilannut. Hyvät naurut saatiin!
Kakku on gluteeniton ja maidoton.















Kerroskakku lentokoneella

Työkaverin veljen tyttären 1v syntymäpäivlle tarvittiin kakku. Tytön äidillä oli selkeät speksit; kerroskakku, pinkkiä ja keltaista, lentokone, täytteenä vadelmaa+vaniljaa ja banaania+vaniljaa.
Lentokone kakun päälle siksi, että tämä nuori neitokainen on ikäänsä nähden reissannut todella paljon.
Tarkoissa spekseissä on se hyvä, että esim. täytteiden osalta maut on varmasti halutut, mutta toisaalta hiukan jännittää millaisen lopputuloksen saan aikaiseksi, onko kakku sinne päinkään ja onko juhlijat tyytyväisiä vai pettyneitä...
Nyt ainakin onnistuin, kakku oli sitä mitä pitikin. Kakusta riitti 30 vieraalle ja kuulemma teki oikein hyvin kauppansa.