sunnuntai 16. marraskuuta 2014

Rahkarievä

Eri blogeissa surffaillessa törmäsin tähän pehmeään ihanuuteen täällä.
Taikina oli melkoisen joka paikkaan tarttuvaa, mutta lopputulos palkitsee. Itse pidän kovasti leivistä, joissa on jotain muutakin kuin vehnäjauhoja ja tässä ohjeessa ohrajauhot tuo mukavasti makua.


Ohjeesta tulee 4 rievää.

5 dl vettä
25 g hiivaa
1,5-2 tl suolaa
1 rkl siirappia
250 g maitorahkaa
5 dl ohrajauhoja
6,5 dl vehnäjauhoja

Sekoita hiiva, suola ja siirappi kädenlämpöiseen veteen.
Lisää nesteeseen maitorahka ja jauhot.
Vaivaa taikinaksi ja anna kohota kulhossa kaksinkertaiseksi leivinliinan alla.
Vaivaa taikinasta jauhotetulla pöydällä ilmakuplat pois.
Jaa taikina neljään yhtä suureen palaan.
Pyöritä palat palloiksi ja painele niistä pellille neljä pyöreää, ohutta leipää (2 kpl per pelti).
Anna kohota hyvin leivinliinan alla.
Pistele leivät haarukalla ja paista 250 asteisessa uunin keskitasolla noin 12-15 minuuttia.





Vaalea leipä on aina parasta tuoreena. Itselläni on vähän kumma tapa, että seuraavana päivänä ei vaaleaa leipää oikein enää voi syödä "se kun on jo vanhaa". Näidenkin leipien kohdalla tein niin, että laitoin kolme leipää puoliksi ja pakastuspusseihin heti kun leivät olivat jäähtyneitä. Sieltä sitten tuo puolikas on hyvä kerta annos kahdelle sulatettavasksi.




keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Kissakakku, mjau!

Nuorin kummilapsistani täytti keväällä 2 vuotta. Aivan kuin Naantalin Aurinko koko poika, aina yhtä hymyä - ainakin kun me nähdään!
Syntymäpäiväkakulle oli pari aihetta tarjolla, moottoripyörä tai kissa. Päädyin sitten kissaan, jonka pörröinen turkki on tehty kuumamarengilla. Tuolle marengille on varmasti joku toinenkin nimi (italialainen?), mutta menköön kuumamarenkina kun en oikeampaa tiedä.
Kakku on gluteeniton ja maidoton. Kakkupohjana mehevä gluteeniton porkkanakakku ja täytteenä mangotäyte ja itsetehty mansikkahillo+vaniljavaahto.
Kissan korvat tein edellisenä iltana kuivumaan koveraan muotoon. Korvat ja muut koristeet on sokerimassaa.



Porkkanakakku:
5dl hienoksi raastettua porkkanaraastetta
4 kananmunaa
1,5dl juoksevaa kasvirasvavalmistetta
3dl sokeria
2tl kanelia
2tl leivinjauhetta
5dl gluteenitonta jauhoseosta

Lisää ainekset kulhoon reseptin järjestyksessä ja sekoita samalla, jotta saat koostumuksesta tasaisen. Kaada seos vuokaan.
Paista 175 asteisen uunin keskitasolla n.45min kunnes kakku on kypsä. Jäähdytä kunnolla.


Kuuma marenki:
2 valkuaista (L-koko)
160g sokeria
0,5dl vettä

Riko valkuaiset kulhoon ja mittaa sokeri ja vesi kattilaan. Kuumenna sokeriliemi 116 asteiseksi kannen alla. Vatkaa samalla valkuaisia. Kun sokeriliemi on kuumentunut, kaada liemi ohuena nauhana valkuaisvaahtoon ja vatkaa kunnes vaahto on jäähtynyt. Mikäli haluat värillisen vaahdon, lisää pastaväriä.





  







lauantai 8. marraskuuta 2014

Paloauto on punainen ja se on kakku

Tänä aamun näpräsin tällaisen paloautokakun. Kakku meni 4 vuotta täyttävälle miehen alulle, joka rakastaa paloautoja yli kaiken eli aihe oli helppo valinta.

Kakkuna on kaksi gluteenitonta kääretorttulevyä (4 puolikasta, kolme väliä), toinen kaakaolla. Yhden välin täytteenä on maidoton mangotäyte ja kahdessa välissä on sokeroituja mansikoita, joiden päällä maidoton vaniljavaahto.













Vielä onnittelut 4 vuotiaalle syntymäpäiväsankarille!


torstai 6. marraskuuta 2014

Viinitynnyri -kakku

Tämä viinitynnyri meni viime keväänä viinikerhon kokoukseen. Toinen vaihtoehto, jota tähän tuolloin mietin, oli viinipullo -kakku. Jonkin verran netissä surffailin ja tutkailin millaisia muut ovat tehneet ja ne näyttivät jotenkin ketsuppipullomaisilta. Tuumailin, että ei siitä minunkaan tekemänä sirokaulaista viinipulloa tulisi, joten päädyin tynnyriin. Ehkä testaan tuon pullon mallin kuitenkin myöhemmin.
Kakku on melkoinen möhkäle. Siinä on kaksi täytekakullista päällekkäin, joka on reunoiltaan hieman leikattu tynnyrin muotoon.
Edellisenä iltana kuorrutin kakun ruskealla sokerimassalla odottamaan muuta koristelua seuraavana päivänä. Täytyy kyllä myöntää, että tuossa vaiheessa kakku näytti enempi tai vähempi perunasäkiltä ja vähän alkoi paniikkia pukkaa... Kun siten seuraavana aamuna aloin ruskealla pastavärillä huiskimaan pintaan puun kuvioita, alkoi pahin pelko suuresta katastrofista hellittämään.
Kaikki koristeet on sokerimassaa.



















sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Kahden kerroksen kukkakakku

Tämä ihanuus meni viime keväänä syntymäpäivälahjaksi rakkaalle ystävälleni.
Kakku on ensimmäinen kahden kerroksen kakku, jonka tein. Näin siis jälleen oltiin kokeilujen äärellä.
Päälimmäinen kerros on ohuen kakkupahvin päällä ja kerrosten väliin laiton tueksi 3kpl pirtelöpillejä.
Kakku on sienikakkupohja. Täytteinä on mangotäyte ja toisessa välissä itse tehty mansikkahillo, jonka päällä on ohuelti kermavaahtoa (kumpikin kakku samoilla täytteillä).
Sain vielä kaiken kruunuksi kuljetettuakin kakun ehjänä perille!