Pullaa tulee paistettua ihan liian harvoin. Minulla on jo jonkin aikaa ollut to-do-listalla nämä kuorrutettavat kanelikierrepullat.
Juhannukseksi saatiin rakkaat ystävämme kylään ja heistä oivat testaajat tälle herkulle.
Paistoin pullia hieman yli ohjeessa olevan ajan, jotta niihin tuli hieman väriä. Pullien tulee jäädä sisältä hieman pehmeäksi ja tuolla pidemmälläkin paistoajalla se onnistui.
Ei näistä mitään pöydän kaunistuksia tullut, kuorrute olisi varmaan sääntöjen mukaan pitänyt valuttaa esim. pakastuspussia pursotinpussina käyttäen, minä levitin ronskisti lusikkaa käyttäen.
Pullat on parhaita kun niitä repii ja syö kerroksittain.
Resepti löytyy
täältä.
Pullataikina
2,5 dl maitoa
25 g hiivaa
3/4 dl sokeria
0,5 rkl kardemummaa (ei alkuper. ohjeessa, mutta mun mielestä kuuluu pullaan)
120 g voita tai margariinia
8 dl vehnäjauhoja
Täyte
80 g voita tai margariinia
2 dl fariinisokeria
1 rkl kanelia
1 tl maissitärkkelystä
Kuorrute
50 g tuorejuustoa
15 g voita tai margariini
0,5 tl vaniljauutetta (valinnainen, itse käytin vaniljasokeria)
0,5 dl tomusokeria
1 rkl maitoa
Valmista ensin pullataikina.
Sulata voi tai margariini ja anna jäähtyä hetken.
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murusta hiiva joukkoon, sekoita. Lisää kardemumma, sokeri, voisula ja noin puolet vehnäjauhoista. Sekoita puuhaarukalla voimakkaasti, kunnes seos on tasaista.
Lisää loput vehnäjauhot vähän kerrallaan joukkoon, alusta taikinaa käsin tai koneella kunnes se on kimmoisaa eikä tartu alustaan tai kulhoon (5-10 minuutin ajan).
Anna taikinan kohota liinalla peitettynä n. 30 minuuttia tai kunnes se on kaksinkertaistunut kooltaan. Ota tällä aikaa täytteeseen tuleva voi/margariini pehmenemään huoneenlämpöön.
Yhdistä kulhossa fariinisokeri, maissitärkkelys ja kaneli.
Kauli taikinasta jauhotetulla pöydällä n. 50x30-senttinen levy.
Levitä pehmennyt voi/margariini tasaisesti levyn päälle. Itse en tässä määrää mittaillut, levitin ohuen kerroksen levylle kauttaaltaan kuten korvapuusteihin.
Ripottele pinnalle fariinisokeri-kaneliseos. Jätä taikina suorakaiteen alareunasta n. sentti paljaaksi. Täytettä tuntuu olevan aika paljon, mutta kaikki kannattaa käyttää.
Rullaa taikinalevy pitkittäissuunnassa kireälle rullalle, koita saada rullasta mahdollisimman tasapaksu ja venytä tarvittaessa valmista rullaa pidemmäksi.
Leikkaa pötköstä n. 5-senttisiä paloja, asettele pullat pystyyn 20x20-senttisen vuoan pohjalle tasaisesti. Anna pullien kohota peitettyinä vielä n. 30 minuuttia.
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Paista kohonneet pullat uunin keskitasolla n. 20 minuutin ajan. Jos pintaan ei ole tullut riittävästi väriä, jatka vielä paistamista hetken aikaa.
Valmista kuorrute sekoittamalla kaikki ainekset yhteen. Lisää tarvittaessa maitoa, mikäli haluat juoksevamman rakenteen. Valuta kuorrute hieman jäähtyneiden pullien päälle, nauti. Jos et syö kaikkia pullia heti, säilytä ne kylmässä.