tiistai 19. toukokuuta 2015

Frozenin Olaf -kakku

Suloinen pieni kummipoikani täyttää 3 vuotta ja tällä hetkellä Frozenin Olaf lumiukko on veijarin yksi suosikki hahmoista.


Kakku on gluteeniton ja maidoton.
Kakkupohja on gluteeniton sienikakkupohja ja täytteinä oli yhdessä välissä mangotäyte ja toisessa välissä sokeroituja mansikoita, joiden päällä on kerros vaniljavaahtoa. Ohjeet maidottomiin kakun täytteisiin löydät täältä.

"Jää" on tehty sulattamalla hedelmäsokeria, jonka värjäsin tipalla sinistä elintarvikeväriä. Sokeri jäähdytetään leivinpaperin päällä. Repaleisen reunan sain aikaan kun valutin sulaa sokeria leivinpaperin päällä sivulta toiselle (tasasin massaa valuttamalla ohuemmaksi levyksi). Annoin sokerin kovettua yön yli ja koristeluvaiheessa mursin levystä haluamani kokoisia paloja.

Kuorrute ja koristeet ("jäätä" lukuun ottamatta) on sokerimassaa.
Viimeinen silaus on tehty syötävällä helmiäissprayllä.











Kuljetuksen jälkeen perillä sitten itse kakun päätähti Olaf pääsi omaan rooliinsa onnitteluja toivottamaan.







Kakun kynttilöiden sytytys taisi aiheuttaa Olaf paralle kauhunsekaista tunnetta... Mutta phuuui, onneksi kynttilät puhallettiin onnistuneesti jo pian sytyttämisen jälkeen.






 

Kakku maistui kaikille oikein hyvin. Taisi itse sankarille upota pitkälle kolmatta palaa heti alkajaisiksi.

Lämpimät Onnittelut vielä suloiselle päivänsankarille!

maanantai 18. toukokuuta 2015

Olaf lumiukko sokerimassasta

Kummipoikani syntymäpäiväkakkuun tein Frozenin Olaf hahmon sokerimassasta.
Katastrofin ainekset oli ilmassa kun välillä valmiista hahmosta irtosi pää, välillä kädet, välillä nenä.... Loppu hyvin, kaikki hyvin ja heppu oli voimissaan juuri silloin kun piti.





Onkohan tällä vähän pakokauhuinen ilme? Tulevat lämpimät kelitkö kauhistuttaa?

Maidoton kakuntäyte

Maitoallergia aiheuttaa paljon päänvaivaa mm. leivonnassa. Esimerkiksi hyvänmakuiset kakuntäytteet on koko ajan etsinnässä.
Viime viikonloppuna tein Frozenin Olaf -kakun maidottomana. Täytteinä oli mangotäyte ja toisessa välissä sokeroituja mansikoita, joiden päällä oli vaniljavaahto.

Vaniljavaahto marjojen tai hedelmien kera
Tuota vaniljavaahtoa ajattelin jossain kohtaa kokeilla esim. mustikkahillon päälle, nyt oli siis mansikoita.  Kaveriksi sopii varmasti mikä vaan mieleinen marja, hedelmä tai hillo.
Kaurapohjainen vaniljakastike on suht juoksevaa vaikka sen vatkaa vaahdoksi. Tähän kannattaa laittaa kaksi liivatelehteä per 2-2,5dl vaniljakastikepurkki.
Tee näin:
Laita 2 kpl liivatelehtiä likoamaan kylmään veteen. Kun liivatteet ovat pehmenneet (menee reilut 5 min) vatkaa vaniljakastike vaahdoksi.
Laita sitten tilkka nestettä (noin 1,5 rkl) kattilaan - neste voi olla mehua tai vaikka vaan vettä. Kiehauta neste ja liota liivatteet kattilaan.
Kaada juokseva liivate ohuena nauhana vaniljavaahdon sekaan vaahtoa koko ajan vatkaten.
Vaahdon voi levittää esim. marjojen päälle. Itse laittaisin kakun vielä täyttämisen jälkeen ennen kuorruttamista jääkaappiin hyytymään. Tällainen yksittäinen vaniljavaahtokerros on määränä sen verran pieni, että pari tuntia riittää niin että täyte ei välistä pois valu.

Hyydytettävä kakuntäyte, esim. mangovaahto
Kaurapohjaisista maidonkorvikkeista "kermaa" vastaavassa on mielestäni sivumaku, jonka maistaa leivonnaisissa, jos sitä on liikaa.
Viime viikonlopun kakkuun tein mangotäytteen, johon tuli mangososeen (noin 2,5dl) lisäksi yksi purkillinen Sunnuntai Kuohkea Vispiä ja yksi purkillinen Sunnuntai vaniljakastiketta. Tässä mielestämme sivumaku jäi sopivan sivulle ja täyte oli niin hyvää kun kerman korvikkeella tehtynä voi tulla.
Tätä täytettä tulee melko paljon, riittää mielestäni kahteen väliin tai yhteen erittäin runsaaseen väliin. Täyte vaatiin kakun kokoamisen vuokaansa eli vuoraa kakkuvuoka tuorekelmulla ja kokoa kakku nurin päin vuokaan. Vuokaan tulee alimmaksi kakun kansi. Täytteitä täytyy hyydyttää vähintään 4 tuntia, mieluiten yön yli.
Tee näin:
Laita 3kpl liivatelehtiä likoamaan kylmään veteen.
Vatkaa kulhossa ensin kuohkea vispi tasaiseksi pehmeäksi massaksi (ei mielestäni ihan vaahdoksikaan voi kutsua). Lisää vaniljakastike ja vatkaa kunnolla, jotta täytteestä tulee tasaista.
Lisää mangosose ja sokeria maun mukaan. Vatkaa sekaisin. Itse käytin sokeria n. 3rkl.
Laita kattilaan n. 2rkl nestettä (mehua tai vettä) ja kiehauta. Liuota pehmenneet liivatelehdet nesteen joukkoon.
Kaada liivate ohuena nauhana täytteen sekaan koko ajan vatkaten.
Kaada täyte kakkupohjan päälle ja anna hyytyä vähintään 4 tuntia, mieluiten yön yli.


keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Lime-valkosuklaablondiet

No johan herkun lykkäs! Nyt täytyy kyllä todeta, että on yksinkertaisesti tehtävissä aivan ihana leivonnainen. Vähän makea, mutta ei kuitenkaan niin makea kuin ennakoin, lime tuo mukavaa raikkautta. Leivonnainen jätetään vähän sisältä pehmeäksi, ei varmasti pilalle mene vaikka kypsemmäksikin paistaa, se on silloin kuivakakkumainen, missä on kuitenkin maku kohdallaan.


Ohje on täältä.
Olen tätä herkkua nyt tehnyt jo kaksi kertaa. Ensimmäinen ja varsinainen kokeilu oli tuliaisiksi kun menin kyläilemään ihanan ystäväni luokse. Siitä leikkasin reunat pois, jotta tuliaisina on ne kauniimmat palat. Reunat vein töihin, missä paloista meinasi ihan kisa tulla kun ei kaikille halukkaille riittänyt.
Toisen leipomuksen tein kummipoikani syntymäpäiville Taikaviitta -kakun lisäksi. Näiden, synttäreillä tarjolla olleiden palojen päälle siivilöin tomusokeria ja kylläpä heilahti pienellä juhlaviksi paloiksi.
Nämä ovat mielestäni hyviä tarjottavia esim. valmistujaisissa tai rippijuhlissa. Palat voi leikata pienehköiksi neliöiksi (suupalat) ja koristella tomusokerilla.

175 g voita tai margariinia
1,5 dl fariinisokeria
1 dl sokeria
3 kananmunaa
1 kpl limen raastettua kuorta
1 rkl limen mehua
300 g vehnäjauhoja (reilut 4,5dl)
1 tl leivinjauhetta
120 g valkosuklaata

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
Vaahdota huoneenlämpöinen voi/margariini sokereiden kanssa kuohkeaksi vaahdoksi (n. 3 min).
Lisää kananmunat joukkoon yksi kerrallaan samalla vatkaten.
Pese lime ja kuivaa, raasta sen kuori vaahdon joukkoon. Purista mehu ja sekoita se vaahtoon.
Yhdistä toisessa kulhossa jauhot ja leivinjauhe.
Rouhi valkosuklaa.
Sekoita jauhot vaahdon joukkoon ja lisää valkosuklaa sekoituksen loppu vaiheilla.
Lopeta sekoittaminen juuri kun aineet ovat yhdistyneet.
Vuoraa n. 20x20 cm (tai hieman suurempi) neliövuoka leivinpaperilla ja levitä taikina tasaisesti vuokaan.
Paista uunin keskitasolla n. 30-40 minuuttia. Suuremman vuoan kanssa lyhyempi paistoaika ja pienemmän vuoan kanssa pidempi paistoaika. Itselläni oli juurikin tuo 20x20 cm vuoka eli melko paksu levy, jota paistoin n. 40 min.








tiistai 5. toukokuuta 2015

Taikaviitta -kakku

Kummipoikani täytti 5 vuotta. Tämä hämmästyttävä miehen alku pelailee jo shakkia ja kakku olisi hyvinkin voinut olla tällainen. Toinen tätä nuorta herraa kiinnostava aihe on Aku Ankan Taikaviitta, jota äitinsä kakun aiheeksi ehdotti.


Tyypilliseen tapaan itselleni tämä hahmo oli vieraampi ja jouduin turvautumaan googleen. Päädyin kokeilemaan autoa, jonka kyydissä Taikaviita viilettää.
Hahmoja pitäisi harjoitella useammin... Pään jouduin tekemään kolme kertaa enkä ole ihan varma olenko tähänkään vielä kovinkaan tyytyväinen.

Kakku on sienikakku ja täytteenä on mango- ja mansikkarahkatäytteet.