Aiemmin tekemäni Lego kakku on herättänyt mielenkiintoa (löytyy täältä) ja työkaverini pyysikin poikansa synttäriyllätykseksi tällaisen.
Täytteenä yhdessä välissä on sokeroidut mansikat, jonka päällä on kerros suklaakermavaahtoa. Toisen välin täytteenä on mangovaahto.
Mangovaahto
2,5 dl mangososetta
2 dl kermaa
4 liivatetta
1,5 rkl appelsiinimehua
1 tl vaniljasokeria
sokeria
Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan.
Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää mangosose, vaniljasokeri ja sokeria maun mukaan. Itse laitoin muistaakseni pari ruokalusikallista. Mutta siis kannattaa maistaa niin ei jää kitkeräksi eikä tule liian makiaa.
Kuumenna appelsiinimehu kattilassa ja sulata liivatteet siihen.
Kaada liivate ohuena nauhana mangokerman sekaan samalla vatkaten.
Kostutin kakun vedellä laimennetulla appelsiinimehulla.
Kokoa kakku irtopohjavuokaan koristelua edeltävänä päivänä. Vuoraa vuoka tuorekelmulla, jonka päälle kakku vuokaan kasataan. Näin saat liivatteella hyydytettävän täytteen vielä löysänä kakkuun.
Kun kaikki haluamasi täytteet on kakussa vedä kelmun liepeet kakun päälle ja anna hyytyä, vetäytyä ja kostua yön yli.
Lego ukko köllöttelee turkoosilla sokerimassalla. Reunoille on pursotettu siniseksi ja vihreäksi värjättyä kermavaahtoa.
lauantai 30. marraskuuta 2013
maanantai 25. marraskuuta 2013
Ei Muumitaloa lukita yöksi.... ei myöskään piparkakkutaloa
Olen pikeeri -opeistani niin innoissani, että pakko on harjoitella yhtä jos toista. Kävin viikonloppuna rakkaiden ystävieni luona Tampereella - Muumeihin hurahtaneita sellaisia - ja ajattelin yllättää kummipoikani piparkakkuisella Muumitalolla.
Talon osat on koristeltu ennen osien toisiinsa liittämistä.
Osat on liitetty sulatetulla sokerilla. Meiltä löytyy onneksi parilapannu, mihin Muumitalon pitkä sivu mahtuu kyljelleen justiinsa ja osien liittäminen onnistui helposti ilman minkäänlaisia palovammoja.
Kattotiilet on tehty punaiseksi värjätystä paksusta pikeeristä, jota pursottelin leivinpaperille kuivumaan. Tiilet on sitten "liimattu" valkoisella pikeerillä katolle, samalla millä pursottelin talon saumat.
Savupiippu on mustaa sokerimassaa.
Lumi maassa ja kuusissa on valkoiseen pikeeriin kiinnitettyä kookoshiutaletta.
Ehkä vähän vinksin-vonksin tai ainakin heikun-keikun tuo talo on, mutta ehkäpä sillä tuleekin se itse tehdyn tunnelma.
Pikeerimassojen lopuilla testailin vähän piparien koristelua. Tässä ehkä aikaa myöden ja toistojen jälkeen "käsiala" petraantuu, vielä on kovin tärisevä käsi pursottaessa. Mutta ei näistä ihan huonoja tullut.
Talon osat on koristeltu ennen osien toisiinsa liittämistä.
Osat on liitetty sulatetulla sokerilla. Meiltä löytyy onneksi parilapannu, mihin Muumitalon pitkä sivu mahtuu kyljelleen justiinsa ja osien liittäminen onnistui helposti ilman minkäänlaisia palovammoja.
Kattotiilet on tehty punaiseksi värjätystä paksusta pikeeristä, jota pursottelin leivinpaperille kuivumaan. Tiilet on sitten "liimattu" valkoisella pikeerillä katolle, samalla millä pursottelin talon saumat.
Savupiippu on mustaa sokerimassaa.
Lumi maassa ja kuusissa on valkoiseen pikeeriin kiinnitettyä kookoshiutaletta.
Pikeerimassojen lopuilla testailin vähän piparien koristelua. Tässä ehkä aikaa myöden ja toistojen jälkeen "käsiala" petraantuu, vielä on kovin tärisevä käsi pursottaessa. Mutta ei näistä ihan huonoja tullut.
lauantai 23. marraskuuta 2013
Jouluiset suklaa-pekaanipähkinäcookiet
Lueskelin Kodin kuvalehden jouluista numeroa 23/2013. Silmiini osui resepti suklaacookieista, joissa on myös pekaanipähkinöitä. Olen nimittäin pohtinut, että mihin varastossani olevia pekaanipähkinöitä voisi käyttää. Lehden ohjeessa on käytetty valkosuklaata, sitä minulta ei ex-tempore leivontaan löytynyt, joten käytin tummaa suklaata. Jouluisen twistin cookiet saavat fariinisokerista ja kanelista.
16 kpl
3 dl pekaanipähkinöitä
150 g suklaata
150 g voita tai margariinia
1 dl fariinisokeria
0,5 dl sokeria
1 kananmuna
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
Rouhi/leikkaa pähkinät 4-6 osaan.
Leikkaa suklaa rouheiksi paloiksi.
Vaahdota huoneenlämpöinen voi/margariini ja sokeri.
Lisää kananmuna taikinaan.
Lisää keskenään sekoitetut kuiva-aineet, pähkinät ja suklaa taikinaan. Sekoita hyvin.
Nosta taikinasta kokkareita uunipellille leivinpaperin päälle. Painele ne litteähköiksi kekseiksi.
Paista keksejä 200 asteessa uunin keskitasolla 8-10 minuuttia.
Nam! Nämä oli kyllä niiiiin herkullisia, että teen kyllä uudestaan ja kokeilen valkosuklaallakin.
16 kpl
3 dl pekaanipähkinöitä
150 g suklaata
150 g voita tai margariinia
1 dl fariinisokeria
0,5 dl sokeria
1 kananmuna
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
Rouhi/leikkaa pähkinät 4-6 osaan.
Leikkaa suklaa rouheiksi paloiksi.
Vaahdota huoneenlämpöinen voi/margariini ja sokeri.
Lisää kananmuna taikinaan.
Lisää keskenään sekoitetut kuiva-aineet, pähkinät ja suklaa taikinaan. Sekoita hyvin.
Nosta taikinasta kokkareita uunipellille leivinpaperin päälle. Painele ne litteähköiksi kekseiksi.
Paista keksejä 200 asteessa uunin keskitasolla 8-10 minuuttia.
Nam! Nämä oli kyllä niiiiin herkullisia, että teen kyllä uudestaan ja kokeilen valkosuklaallakin.
sunnuntai 17. marraskuuta 2013
Nyt alkoi Joulun odotus, piparkakkutalo kasattu
Osallistuin eilen pikeeri -kurssille, missä koottiin ja koristeltiin piparkakkutalo. Opin kätevän tavan liittää perustalon osat sulatetulla sokerilla, sormia polttamatta. Ja mikä parasta, pikeerin eri koostumuksia käsiteltiin ja sain neuvoja esim. piparkakkujen ja muiden keksien koristeluun. Näillä neuvoilla rohkenen toivottavasti piankin yrittää tehdä upeasti koristeltuja keksejä.
Tuota valmista piparkakkutaloa kotona katsellessa huomasin, että aika paljon sydämiä siihen tuli... oikeastaan melkoinen The House of Loooove.
Tuota valmista piparkakkutaloa kotona katsellessa huomasin, että aika paljon sydämiä siihen tuli... oikeastaan melkoinen The House of Loooove.
Meillä tuoksuu kotona piparkakut, Joulun osotus voi alkaa!
keskiviikko 13. marraskuuta 2013
Kukkakakku
Tässäpä postaamatta jääneet kuvat työkaverille tekemästäni 40-v kakusta, mihin olen käyttänyt koristelussa brush embroidery tekniikkaa.
Kakku on normi sokerikakku, täytteenä mangotuorejuuston ja kermavaahdon sekoitusta.
Kuorrute valkoista sokerimassaa.
Kakku on normi sokerikakku, täytteenä mangotuorejuuston ja kermavaahdon sekoitusta.
Kuorrute valkoista sokerimassaa.
sunnuntai 10. marraskuuta 2013
Pyhäinpäivän toinen juustokakku
Toinen juustokakkukokeluni ikinä oli uunissa paistettava versio. Senkin resepti on Koko Suomi leipoo ohjelmasta ja itse asiassa juustokakku -kisan voittajakakku eli Mailiksen Vadelmainen juustokakku.
Juustokakun vein tuliaisiksi Tampereella asuvien rakkaiden ystävieni luokse ja erityisesti kummipoikaani ilostuttamaan.
pohja:
150 g digestive keksejä
100 g voita tai margariinia
täyte:
600 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g ranskankermaa
1 tl raastettua sitruunankuorta
1 tl raastettua appelsiininkuorta
180 g sokeria
3 kananmunaa
3 rkl vehnäjauhoja
1 dl tuoreita vadelmia
Laita uuni lämpenemään 170 asteeseen.
Hienonna keksit ja sekoita ne sulatetun voin/margariinin kanssa. Painele seos 20cm irtopohjavuoan pohjalle ja paista noin 5 minuuttia.
Sekoita keskenään pehmeä tuorejuusto ja ranskankerma. Lisää sokeri, raastettu sitruunan- ja appelsiininkuori ja jauhot. Lisää kananmunat yksi kerrallaan hyvin vatkaten.
Kaada puolet taikinasta vuokaan. Ripottele väliin vadelmat ja kaada päälle lopputaikina.
Paista 170 asteessa reilu tunti.
Ohjeen mukainen koristelu olisi ollut tomusokeria ja 1 dl tuoreita vadelmia päälle.
Tällä kertaa kuitenkin halusin yllättää rakkaan kummipoikani Halloweeniin sopivasti hämähäkein eli:
Maku oli pehmeän herkullinen. Sisälle piilotetuista vadelmista tuli kivoja, raikkaita makuyksityiskohtia. Kiva kakku, tätä teen toistekin.
Juustokakun vein tuliaisiksi Tampereella asuvien rakkaiden ystävieni luokse ja erityisesti kummipoikaani ilostuttamaan.
pohja:
150 g digestive keksejä
100 g voita tai margariinia
täyte:
600 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g ranskankermaa
1 tl raastettua sitruunankuorta
1 tl raastettua appelsiininkuorta
180 g sokeria
3 kananmunaa
3 rkl vehnäjauhoja
1 dl tuoreita vadelmia
Laita uuni lämpenemään 170 asteeseen.
Hienonna keksit ja sekoita ne sulatetun voin/margariinin kanssa. Painele seos 20cm irtopohjavuoan pohjalle ja paista noin 5 minuuttia.
Sekoita keskenään pehmeä tuorejuusto ja ranskankerma. Lisää sokeri, raastettu sitruunan- ja appelsiininkuori ja jauhot. Lisää kananmunat yksi kerrallaan hyvin vatkaten.
Kaada puolet taikinasta vuokaan. Ripottele väliin vadelmat ja kaada päälle lopputaikina.
Paista 170 asteessa reilu tunti.
Ohjeen mukainen koristelu olisi ollut tomusokeria ja 1 dl tuoreita vadelmia päälle.
Tällä kertaa kuitenkin halusin yllättää rakkaan kummipoikani Halloweeniin sopivasti hämähäkein eli:
- pintaan tomusokeria "pölyksi"
- hämähäkinverkko on pursotettu mustalla elintarvikevärillä harmaaksi värjätyllä pikeerillä
- sokerimassasta tekemäni hämähäkit verkon päälle kiipeämään
Ja tällä kertaa valmis kakku on säilytetty oikein, vain kuljetuksen ajan kannen alla ja hämähäkitkin säilyivät "sulamatta".
tiistai 5. marraskuuta 2013
Say Cheeeeeeese -cake! eli juustokakku harjoituksia
Jostain syystä meikäläinen on onnistunut välttelemään juustokakkujen tekoa - tarkoituksella tai tahattomasti. Koko Suomi leipoo ohjelmassa pari viikkoa sitten tehtiin paljon herkullisen näköisiä juustokakkuja. Noh, ajattelinpa, että nyt sitten rohkaistun ja teen parit koe-kakut.
Ensimmäiseksi tein ohjelmassa olleen, toiseksi sijoittuneen Heidin hyydytettävän valkosuklaa-passionjuustokakun. Tämän kakun vein työpaikalle Pyhäinpäivän aattona - joutuivat koekaniineiksi eli makutakuuta en antanut...
pohja:
0,5 dl perunajauhoa
0,5 dl mantelijauhoa
0,5 dl jauhettua pistaasipähkinää (n. 1,5 dl pistaasipähkinöitä)
3 kananmunan valkuaista
1,5 dl tomusokeria
täyte:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g rahkaa
230 g valkosuklaata
5 dl vispikermaa
2 tl vaniljasokeria
5 liivatetta
1 rkl sitruunamehua
kiille:
250 g mangososetta
2 passionhedelmää
1 dl täysmehua (hedelmämehua, jossa myös passionhedelmää)
1 rkl sitruunamehua
4 liivatetta
Jauha pistaasit tehosekoittimessa. Sekoita kuivat aineet keskenään.Vatkaa valkuaiset kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon tomusokeri vatkauksen aikana. Kääntele kuiva-aineseos hellästi valkuaisvaahtoon. Levitä taikina leivinpaperoituun irtopohjavuokaan (halkaisija 22-24cm). Paista 175 asteisessa uunissa n. 15 minuuttia.
Liota täytteen liivatteita kylmässä vedessä. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sulata valkosuklaa vesihauteessa tai mikroaaltouunissa varovasti pienellä teholla usein sekoittaen.
Lisää kermavaahtoon rahka, vaniljasokeri ja tuorejuusto. Sekoita haaleaksi jäähtynyt suklaa täytteeseen. Kuumenna sitruunamehu ja liivatteet mikrossa juoksevaksi (tai sitruunamehu ensin kattilassa kiehuvaksi, johon liivatteet sulatetaan). Sekoita liivateseos ohuena nauhana täytteeseen.
Irrota jäähtynyt pohja leivinpaperista ja siirrä pohja tarjoilualustalle.
Pese reunus, öljyä ja tomusokeroi se. Laita reunus tarjoilualustalle.
Kaada täyte jäähtyneen pohjan päälle, peitä vuoka kelmulla ja nosta viileään hyytymään.
Liota kiilteen liivatteet kylmässä vedessä. Yhdistä mangosose, passionhedelmien sisukset ja täysmehu. Kuumenna sitruunamehu ja liivatteet mikrossa juoksevaksi (tai sitruunamehu ensin kattilassa kiehuvaksi, johon liivatteet sulatetaan). Kaada seos ohuena nauhana soseen joukkoon.
Levitä kiille kakun päälle. Nosta vuoka takaisin kylmään.
Koristele kakku halutessasi.
Itse koristelin kakkuun Halloween teemaksi hämähäkin verkon mustalla koristelugeelillä. Lisäsin päälle vielä sokerimassasta tekemäni hämähäkit.
Ajattelemattomuuttani laitoin koristellun juustokakun liian tiiviinä pakettina työpaikalla jääkaappiin, minkä takia sokerista tehdyt hämähäkit osin "sulivat" kakun pintaan muodostuneen kondensioveden avulla.
Vaikka tuo koristeiden sulamiskatastroooofi pilasi kakun ulkonäön oli kakku oikein hyvän makuista.
Kovasti makua pidettiin raikkaana ja usean mielestä juustokakku ei ollut yhtään liian makean makuista.
Tätä teen toistekin. Voisi vaikka varioida mansikka- tai vadelmakiilteen kanssa... Harkintaan!
Ensimmäiseksi tein ohjelmassa olleen, toiseksi sijoittuneen Heidin hyydytettävän valkosuklaa-passionjuustokakun. Tämän kakun vein työpaikalle Pyhäinpäivän aattona - joutuivat koekaniineiksi eli makutakuuta en antanut...
pohja:
0,5 dl perunajauhoa
0,5 dl mantelijauhoa
0,5 dl jauhettua pistaasipähkinää (n. 1,5 dl pistaasipähkinöitä)
3 kananmunan valkuaista
1,5 dl tomusokeria
täyte:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g rahkaa
230 g valkosuklaata
5 dl vispikermaa
2 tl vaniljasokeria
5 liivatetta
1 rkl sitruunamehua
kiille:
250 g mangososetta
2 passionhedelmää
1 dl täysmehua (hedelmämehua, jossa myös passionhedelmää)
1 rkl sitruunamehua
4 liivatetta
Jauha pistaasit tehosekoittimessa. Sekoita kuivat aineet keskenään.Vatkaa valkuaiset kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon tomusokeri vatkauksen aikana. Kääntele kuiva-aineseos hellästi valkuaisvaahtoon. Levitä taikina leivinpaperoituun irtopohjavuokaan (halkaisija 22-24cm). Paista 175 asteisessa uunissa n. 15 minuuttia.
Liota täytteen liivatteita kylmässä vedessä. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sulata valkosuklaa vesihauteessa tai mikroaaltouunissa varovasti pienellä teholla usein sekoittaen.
Lisää kermavaahtoon rahka, vaniljasokeri ja tuorejuusto. Sekoita haaleaksi jäähtynyt suklaa täytteeseen. Kuumenna sitruunamehu ja liivatteet mikrossa juoksevaksi (tai sitruunamehu ensin kattilassa kiehuvaksi, johon liivatteet sulatetaan). Sekoita liivateseos ohuena nauhana täytteeseen.
Irrota jäähtynyt pohja leivinpaperista ja siirrä pohja tarjoilualustalle.
Pese reunus, öljyä ja tomusokeroi se. Laita reunus tarjoilualustalle.
Kaada täyte jäähtyneen pohjan päälle, peitä vuoka kelmulla ja nosta viileään hyytymään.
Liota kiilteen liivatteet kylmässä vedessä. Yhdistä mangosose, passionhedelmien sisukset ja täysmehu. Kuumenna sitruunamehu ja liivatteet mikrossa juoksevaksi (tai sitruunamehu ensin kattilassa kiehuvaksi, johon liivatteet sulatetaan). Kaada seos ohuena nauhana soseen joukkoon.
Levitä kiille kakun päälle. Nosta vuoka takaisin kylmään.
Koristele kakku halutessasi.
Itse koristelin kakkuun Halloween teemaksi hämähäkin verkon mustalla koristelugeelillä. Lisäsin päälle vielä sokerimassasta tekemäni hämähäkit.
Ajattelemattomuuttani laitoin koristellun juustokakun liian tiiviinä pakettina työpaikalla jääkaappiin, minkä takia sokerista tehdyt hämähäkit osin "sulivat" kakun pintaan muodostuneen kondensioveden avulla.
Vaikka tuo koristeiden sulamiskatastroooofi pilasi kakun ulkonäön oli kakku oikein hyvän makuista.
Kovasti makua pidettiin raikkaana ja usean mielestä juustokakku ei ollut yhtään liian makean makuista.
Tätä teen toistekin. Voisi vaikka varioida mansikka- tai vadelmakiilteen kanssa... Harkintaan!
sunnuntai 3. marraskuuta 2013
Hämä-hämä-häkki
Sokerimassasta tehtyjä hämiksiä. Miten niitä Halloween leivonnassa käytettiin, näytetään pikaisesti...
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)