keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Vaivaamaton (vaivaton) leipä

Tämä leipä on työkaverini suosittelema ja ihan miälenvikaisen hyväääää. Melkeinpä sanoisin, että parempaa kuin kaupasta ostettu. Ja todella helppo valmistaa.

7 dl vehnäjauhoja (itse käytin noin puolet kaurasämpyläjauhoja, jauhoja kannattaa vaihdella mielen ja varastojen mukaan)
2 tl suolaa
0,5 tl kuivahiivaa
3,5 dl  vettä (42 astetta)

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää vesi ja sekoita.

 
 
Laita kulhon päälle tiukasti tuorekelmu. Kulhon pitää siis olla lasia tai posliinia, tuorekelmu ei tartu muovikulhon reunaan.
Kohota taikinaa 12-18 tuntia esim. yön yli.
Kohonnut taikina on puuromaista ja kuplineen näköistä.


Kaaviloi taikina kulhosta jauhotetulle pöydälle. Pyöräytä taikinasta pallo (ei vaivata). Tarkoitus taitaa olla lähinnä jauhottaa pallo kauttaaltaan, muodollakaan ei niin väliä, uuni hoitaa kyllä homman.
Tässä kohtaa voit maustaa leivän esim. yrteillä.
Laita pallon päälle tuorekelmu löyhälti ja kohota puoli tuntia.



Lämmitä uuni 225 asteeseen ja esilämmitä samalla pata. Itse käytin Kokki-pataa.
Laita taikinapallo kuumaan pataan. Laita padan päälle kansi ja paista puoli tuntia.
Ota kansi pois ja jatka paistamista 15 minuuttia.


 
 
 
 
 
Mahtavasti kohonnut leipä. Ja ihanan rapea kuori.

Suosittelen!!!!