sunnuntai 21. kesäkuuta 2015

Tähtien sodan Darth Vader -kakku

Työkaverini poika täytti 5 vuotta ja Star Wars on sankarin suuri kiinnostuksen kohde. Tästäpä idea Darth Vaderin koristelemaan kakkuun.


Kakkupohja on sienikakku.
Täytteenä on toiveiden mukaisesti kummassakin välissä mansikkatäytettä (mansikkarahka+kermavaahto).



 
 
 

Herkullinen raparperipiirakka

Raparperi sopii niin hyvin alku kesään ja Juhannukseen kun kotimaisia mansikoitakaan ei vielä ole oikein saatavilla.
Juhannusvieraamme saivat Spinny -pullien lisäksi maistettavakseen tätä ihanan pehmeän makuista raparperipiirakkaa, jonka tein 20cm irtopohja vuoassa, vinkin sain täältä. Tätä teen ehdottomasti uudelleen ja kokeilen myöhemmin myös esim. puolukoilla alkuperäisen Lämmöllä tehtyä -blogin tapaan piirakkavuoassa.


Murotaikinapohja
100 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte
1 tölkki kondensoitua maitoa (ei keitettyä)
200g turkkilaista jogurttia
1 kananmuna
n. 5 dl raparperikuutioita

Vahdota voi/margariini ja sokeri. Lisää muna ja jauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu.
Painele taikina voidellun vuoan pohjalle ja reunoille.
Levitä raparperit vuoan pohjalle.
Sekoita täytteen aineet tasaiseksi massaksi ja kaada raparperien päälle.
Mikäli olet levittänyt pohjataikinaa reunoilla ihan ylös asti eikä täytettä riitä niin ylös, painele reunoja alaspäin täytteen pinnan tasoon asti.
Paista uunin alaosassa n. 40 min.
Itse kokeilen ensi kerralla vähän lyhyempää paistoaikaa, nyt pohja on ehkä nippa nappa liian well done.

Nam, hyvää oli!


 

Donitsit uunissa

Uunissa donitsipellillä paistettavat donitsit on viime aikojen suosikkimme ja olenkin niitä jo useaan kertaan tehnyt. Donitsit menevät pian koristelun jälkeen tarjolle ja varsinkin lapset hyökkäävät lautasen kimppuun ennen kuin ehdin kameraa esiin kaivaa. Tästä omasta hidastelustani johtuen en siis ole ohjetta blogiini aikaisemmin saanut lisättyä.
Eilen olin sitten itse vähän skarpimpi ja vieraille heti ilmoitin käskyn "kukaan ei koske ennen kuin edes joku kuva on otettu". Lapset saivat malttamattomana päänsä sisällä miettiä minkä koristelu eniten miellyttää ja minkä siis ottaa ensimmäisenä.


Ohje donitseihin löytyy täältä. Lisäksi tuolla on vinkki kaneli-sokerikuorruttamiselle, jota varmasti vielä piakkoin kokeilen.

0,5 dl öljyä
1,25 dl piimää
1 kananmuna
1 dl sokeria
0,5 tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa

Sekoita öljy, piimä, kananmuna ja sokeri kulhossa sekaisin.
Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää nesteiden joukkoon.
Sekoita sekaisin, mutta älä vaivaa.
Öljyä donitsipellin kolot kevyesti.
Laita taikina esim. tukevaan pakastepussiin. Leikkaa kulmaan pieni reikä ja pursota taikinaa donitsipellin koloihin noin puoleen väliin asti.
Itselläni käytössä on yksi 6 ympyrädonitsin ja yksi 6 sydändonitsin pellit ja näillä taikinaa jää vähän yli ja olen taikinan lopusta paistanut samalla kolme muffinia.
Paista uunin keskiosassa 200 asteessa noin 6-7 minuuttia. Omassa uunissani joudun paistamaan pari minuuttia ekstraa, jotta donitseihin tulee väriä.

Näissä donitseissa käytin kuorrutteena osaan sulatettua valkosuklaata + koristerakeita ja osaan veteen sekoitettua mansikkatomusokeria + koristerakeita.








Kanelikierrepullat eli Spinnyt

Pullaa tulee paistettua ihan liian harvoin. Minulla on jo jonkin aikaa ollut to-do-listalla nämä kuorrutettavat kanelikierrepullat.


Juhannukseksi saatiin rakkaat ystävämme kylään ja heistä oivat testaajat tälle herkulle.
Paistoin pullia hieman yli ohjeessa olevan ajan, jotta niihin tuli hieman väriä. Pullien tulee jäädä sisältä hieman pehmeäksi ja tuolla pidemmälläkin paistoajalla se onnistui.
Ei näistä mitään pöydän kaunistuksia tullut, kuorrute olisi varmaan sääntöjen mukaan pitänyt valuttaa esim. pakastuspussia pursotinpussina käyttäen, minä levitin ronskisti lusikkaa käyttäen.
Pullat on parhaita kun niitä repii ja syö kerroksittain.

Resepti löytyy täältä.

Pullataikina
2,5 dl maitoa
25 g hiivaa
3/4 dl sokeria
0,5 rkl kardemummaa (ei alkuper. ohjeessa, mutta mun mielestä kuuluu pullaan)
120 g voita tai margariinia
8 dl vehnäjauhoja

Täyte
80 g voita tai margariinia
2 dl fariinisokeria
1 rkl kanelia
1 tl maissitärkkelystä

Kuorrute
50 g tuorejuustoa
15 g voita tai margariini
0,5 tl vaniljauutetta (valinnainen, itse käytin vaniljasokeria)
0,5 dl tomusokeria
1 rkl maitoa

Valmista ensin pullataikina.
Sulata voi tai margariini ja anna jäähtyä hetken.
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murusta hiiva joukkoon, sekoita. Lisää kardemumma, sokeri, voisula ja noin puolet vehnäjauhoista. Sekoita puuhaarukalla voimakkaasti, kunnes seos on tasaista.
Lisää loput vehnäjauhot vähän kerrallaan joukkoon, alusta taikinaa käsin tai koneella kunnes se on kimmoisaa eikä tartu alustaan tai kulhoon (5-10 minuutin ajan).
Anna taikinan kohota liinalla peitettynä n. 30 minuuttia tai kunnes se on kaksinkertaistunut kooltaan. Ota tällä aikaa täytteeseen tuleva voi/margariini pehmenemään huoneenlämpöön.
Yhdistä kulhossa fariinisokeri, maissitärkkelys ja kaneli.
Kauli taikinasta jauhotetulla pöydällä n. 50x30-senttinen levy. 
Levitä pehmennyt voi/margariini tasaisesti levyn päälle. Itse en tässä määrää mittaillut, levitin ohuen kerroksen levylle kauttaaltaan kuten korvapuusteihin.
Ripottele pinnalle fariinisokeri-kaneliseos. Jätä taikina suorakaiteen alareunasta n. sentti paljaaksi. Täytettä tuntuu olevan aika paljon, mutta kaikki kannattaa käyttää.
Rullaa taikinalevy pitkittäissuunnassa kireälle rullalle, koita saada rullasta mahdollisimman tasapaksu ja venytä tarvittaessa valmista rullaa pidemmäksi.
Leikkaa pötköstä n. 5-senttisiä paloja, asettele pullat pystyyn 20x20-senttisen vuoan pohjalle tasaisesti. Anna pullien kohota peitettyinä vielä n. 30 minuuttia.
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Paista kohonneet pullat uunin keskitasolla n. 20 minuutin ajan. Jos pintaan ei ole tullut riittävästi väriä, jatka vielä paistamista hetken aikaa.
Valmista kuorrute sekoittamalla kaikki ainekset yhteen. Lisää tarvittaessa maitoa, mikäli haluat juoksevamman rakenteen. Valuta kuorrute hieman jäähtyneiden pullien päälle, nauti. Jos et syö kaikkia pullia heti, säilytä ne kylmässä.
 
 
 

lauantai 6. kesäkuuta 2015

Mini-pavlova leivokset

Pavlova on ihana makea herkku, joka kerta kaikkiaan sulaa suuhun.


Marenkipohjia voi tehdä etukäteen, ne säilyvät täydellisiä ja rapeina esim. ilmatiiviissä rasiassa useampia päiviä.

Marenkipohjat valmistat näin:

3 kanananmunan valkuaista
3 dl sokeria
2 tl sitruunamehua

Erottele valkuaiset puhtaaseen, kuivaan kulhoon ja lisää 1 dl sokeria. Sekoita ja lisää sitruunamehu.
Vaahdota 3 minuuttia.
Jatka vatkaamista ja lisää loppu sokeri pienissä erissä.
Vaahdota vielä 5 minuuttia kunnes vaahto on jämäkkää ja kiiltävää.

Pursota leivinpaperin päälle haluamasi kokoisia "kiekkoja".
Kuivata marenkeja 80 asteisessa uunissa noin 2,5 tuntia.





Pavloviin lisätään kermavaahtoa ja marjoja/hedelmiä. Lisäksi päälle voi vielä lisätä sulatettua suklaata tai kinuskia ohuena nauhana.
Itse kokeilin maitosuklaalla etukäteen, mutta ylioppilasjuhliin päädyimme käyttämään vain mansikoita ja mustikoita.








torstai 4. kesäkuuta 2015

Mansikkakermakakku

Sokerimassalla kuorrutettu lakkikakku on yksi ylioppilasjuhlien tähtitarjottavista, mutta kyllä perinteinen mansikkakakkukin on paikkansa ansainnut.


Ohjeet ihanan mehevään ja erittäin mansikkaiseen kakkuun löytyvät täältä.











keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Ylioppilaan lakkikakku, vol 2

Toinen lakkikakku lähti rakkaan ystäväni pojan lakkiaisiin.











Lämpimät Onnittelut Reijo!
 
 


Ylioppilaan lakkikakku, vol 1

Hyvän työkaverini tytär valmistui viime viikonloppuna ylioppilaaksi ja juhliin tein arvatenkin yo-lakkikakun. Ruusut, tekstit ja lyyra on sokerimassaa.

 







Lämpimät Onnittelut Sofia!