perjantai 14. helmikuuta 2014

Pullakranssi

Otetaanpa tähän väliin vähän omien synttäreideni tarjoiluja. Omat synttärithän on loistava kohta testailla erilaisia leipomuksia. Mun on jo pidempään pitänyt koekeilla pullakranssia.


Ohje on Kinuskikissan Nimipäivärinkilä, jota hieman muokkasin.
 
tainkina
100 g voita tai margariinia
2,5 dl maitoa
25 g hiivaa
1 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
1 pieni kananmuna
7,5 dl vehnäjauhoja
 
täyte
75 g pehmeää voita tai margariinia
paistonkestävää appelsiinimarmeladia (esim. Saarioisten 230g purkki)
0,5 dl fariinisokeria
2 tl vaniljasokeria
kanelia

pinnalle
kananmuna
mantelilastuja
raesokeria

Sulata voi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut maitoon.
Sekoita hiivamaitoon sokeri, kardemumma, suola ja muna. Lisää noin puolet jauhoista ja vatkaa taikinaa hetken aikaa. Sekoita taikinaan vähitellen loput jauhoista kädellä vaivaten. Lisää loppuvaiheessa voisula. Alusta taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista ja kädestä. Anna kohota liinalla peitettynä.
Kun taikina on kohonnut, kaulitse se ohueksi n. 80 cm leveäksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi.
Voitele levylle ensin pehmeää margariinia, jonka päälle ohuelti appelsiinimarmeladi.
Murustele seuraavaksi fariinisokeria ja lisää päälle vielä vaniljasokeri ja kaneli.
Rullaa levy kääretortun tapaan ja nosta pellille leivinpaperin päälle kranssin muotoon.
Leikkaa rullaan saksilla viillot. Taivuta leikatut osat vuorotellen kummallekin puolelle. Tästä hyvä kuvitus tuolla Kinuskikissan ohjeessa.
Voitele kranssi kananmunalla. Ripottele pinnalle vielä raesokeria ja mantelilastuja.
Paista krassia 200 aseisessa uunissa 15-20 minuuttia.

Kranssin paistuessa ja kerta kaikkiaan paisuessa uunissa, jännitin mahtaako kranssi lopulta paisua jopa pellin yli. Ja olikos meille armeija tulossa kylään? Tarjottavaa kyllä riittäisi...
Kun sitten kranssi oli paistunut ja jäähtynyt huomasin, että se on niin iso, että ei mahdu mun suurimmalle tarjoiluastiallekaan. Kaivoin sitten kätköistäni jonkun vanhan Marimekon mega suuren pelitarjottimen. Siihen tämän jättiläisen sitten sain siirrettyä kahdessa osassa äitini käsiparin avustuksella.
Tässä pullassa maku on ihan mahtava. Appelsiinimarmeladi sopii fariinisokerin, kanelin ja muiden kanssa tosi hyvin. Kannattaa kyllä täyttäessä pitää mielessä, että korvapuustien tapaan täytettä ei kannata laittaa liikaa, ylimääräinen vain valuu ulos.
Tätä voisin tehdä toisenkin kerran, tosin en ehkä kranssin mallisena vaan esim. 2-3 pitkulaa, joihin on tehty nuo viillot ja kiellekkeiden taivutus kummallekin puolelle.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti