sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Pehmeät perunarieskat, tavalliset tai gluteeniton & maidoton

Nämä helpot, herkulliset ja pehmoiset perunarieskat on alunperin gluteenittoman reseptin mukaan tehtyjä (keittokirjasta: Hapanleivästä sacherkakkuun). Toimii yhtä hyvin vehnäjauhoilla tehtynä. Ja maidottoman saa kun korvaa perunamuusissa maidon esim. kauramaidolla ja itse reseptissä kerman maidottomalla ruokakermalla.

Tämä ohje on myös hyvä, jos perunamuusia tuppaa ruokailuista jäämään (tarvitaan n. 4dl). Meillä ei yleensä muusia tähteeksi ole jäänyt, joten pitääkseni rieskojen teon helppona käytän valmiita perunamuusijauheita (Pirkka tai Mummon muusi), yhdestä pussillisesta tulee juuri sopiva määrä.
Mikäli käytät muusijauhetta, tee muusi valmiiksi ja anna sen jäähtyä hetken aikaa. Ei tarvitse olla kylmää, mutta mielellään ei ihan tulikuumaakaan.

16kpl

noin 4 dl perunamuusia
1 dl kermaa
0,5 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
1 dl kaurahiutaleita
1 dl jauhoja (vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta)

Sekoita perunamuusin joukkoon kerma ja suola.
Sekoita loput aineet keskenään ja lisää muusin joukkoon.
Nostele lusikoiden avulla 16 taikinanokaretta (kahdelle pellille, á 8 kpl).
Ripottele hieman jauhoja nokareiden päälle ja taputtele jauhoitetuilla sormilla nokareet litteiksi rieskoiksi. Jauhoja tarvitaan käsissä reilusti, taikina tarttuu sitkeästi sormiin ilman jauhoja.
Pistele rieskoja haarukalla.
Paista 250 asteessa n. 12 minuuttia.
Mikäli rieskoihin on jäänyt liikaa jauhoja, saat liiat pois pullasudilla sutimalla kun rieskat ovat jäähtyneet.






6 kommenttia:

  1. Kiitos loistavasta reseptistä! Näistä rieskoista on tullut jokaviikkoinen tapa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä on kyllä ihania ja tuo 16kpl hujahtaa yhdellä silmän räpäyksellä parempiin suihin.
      Kiva, että olet reseptiin tykästynyt!

      Poista
  2. Oli oikein makoisia rieskoja ja niin helppoja tehdä! Itse taisin tehdä kuitenkin isompia, kuin nuo sinun tekeleet. Tein nimittäin tuplataikinan ja silti sain aikaiseksi vain 18 rieskaa. Ne olivat halkaisijaltaan siinä 10-12 cm. Kiitokset!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa että pidit! Meillä nämä herkulliset rieskat meinaa kadota parempiin suihin ennen kuin edes pöytään ehtii istumaan. Pitäisi varmaan itsekin ottaa tavaksi tehdä tuplataikina.

      Poista