maanantai 18. toukokuuta 2015

Maidoton kakuntäyte

Maitoallergia aiheuttaa paljon päänvaivaa mm. leivonnassa. Esimerkiksi hyvänmakuiset kakuntäytteet on koko ajan etsinnässä.
Viime viikonloppuna tein Frozenin Olaf -kakun maidottomana. Täytteinä oli mangotäyte ja toisessa välissä sokeroituja mansikoita, joiden päällä oli vaniljavaahto.

Vaniljavaahto marjojen tai hedelmien kera
Tuota vaniljavaahtoa ajattelin jossain kohtaa kokeilla esim. mustikkahillon päälle, nyt oli siis mansikoita.  Kaveriksi sopii varmasti mikä vaan mieleinen marja, hedelmä tai hillo.
Kaurapohjainen vaniljakastike on suht juoksevaa vaikka sen vatkaa vaahdoksi. Tähän kannattaa laittaa kaksi liivatelehteä per 2-2,5dl vaniljakastikepurkki.
Tee näin:
Laita 2 kpl liivatelehtiä likoamaan kylmään veteen. Kun liivatteet ovat pehmenneet (menee reilut 5 min) vatkaa vaniljakastike vaahdoksi.
Laita sitten tilkka nestettä (noin 1,5 rkl) kattilaan - neste voi olla mehua tai vaikka vaan vettä. Kiehauta neste ja liota liivatteet kattilaan.
Kaada juokseva liivate ohuena nauhana vaniljavaahdon sekaan vaahtoa koko ajan vatkaten.
Vaahdon voi levittää esim. marjojen päälle. Itse laittaisin kakun vielä täyttämisen jälkeen ennen kuorruttamista jääkaappiin hyytymään. Tällainen yksittäinen vaniljavaahtokerros on määränä sen verran pieni, että pari tuntia riittää niin että täyte ei välistä pois valu.

Hyydytettävä kakuntäyte, esim. mangovaahto
Kaurapohjaisista maidonkorvikkeista "kermaa" vastaavassa on mielestäni sivumaku, jonka maistaa leivonnaisissa, jos sitä on liikaa.
Viime viikonlopun kakkuun tein mangotäytteen, johon tuli mangososeen (noin 2,5dl) lisäksi yksi purkillinen Sunnuntai Kuohkea Vispiä ja yksi purkillinen Sunnuntai vaniljakastiketta. Tässä mielestämme sivumaku jäi sopivan sivulle ja täyte oli niin hyvää kun kerman korvikkeella tehtynä voi tulla.
Tätä täytettä tulee melko paljon, riittää mielestäni kahteen väliin tai yhteen erittäin runsaaseen väliin. Täyte vaatiin kakun kokoamisen vuokaansa eli vuoraa kakkuvuoka tuorekelmulla ja kokoa kakku nurin päin vuokaan. Vuokaan tulee alimmaksi kakun kansi. Täytteitä täytyy hyydyttää vähintään 4 tuntia, mieluiten yön yli.
Tee näin:
Laita 3kpl liivatelehtiä likoamaan kylmään veteen.
Vatkaa kulhossa ensin kuohkea vispi tasaiseksi pehmeäksi massaksi (ei mielestäni ihan vaahdoksikaan voi kutsua). Lisää vaniljakastike ja vatkaa kunnolla, jotta täytteestä tulee tasaista.
Lisää mangosose ja sokeria maun mukaan. Vatkaa sekaisin. Itse käytin sokeria n. 3rkl.
Laita kattilaan n. 2rkl nestettä (mehua tai vettä) ja kiehauta. Liuota pehmenneet liivatelehdet nesteen joukkoon.
Kaada liivate ohuena nauhana täytteen sekaan koko ajan vatkaten.
Kaada täyte kakkupohjan päälle ja anna hyytyä vähintään 4 tuntia, mieluiten yön yli.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti