lauantai 14. joulukuuta 2013

Gluteenittomat ja maidottomat piparkakut

Tarjouduin tekemään gluteenittoman ja maidottoman Muumi piparkakkutalon. Taikinan tein itse. Vaikka maku oli mitä parhain, ihan täysin tyytyväinen en taikinaan ollut. Tämä mielestäni kohosi hieman liikaa. Resepti on jostain päin nettiä, ohje tässä sellaisenaan. Itse ajattelin seuraavalla kerralla testata taikinaa vähäisemmällä määrällä ruokasoodaa.

Taikinaa tein kaksi kpl, sillä määrällä sain leivottua Muumitalon osat ja runsaasti pipareita.

Koskapa piparkakut kohosivat melkoisesti, olivat pullukoita ja pinta halkeili, oli tämä mitä parahin kohta harjoitella pikeerillä piparien koristelua.Taikina
2 tl kanelia
1 tl pomeranssinkuorta
1 tl inkivääriä
0,5 tl neilikkaa
0,5 tl maustepippuria
0,25 tl suolaa
1 dl sokeria
1 dl tummaa siirappia
100g maidotonta margariinia
1 kananmuna
5,5 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 tl ruokasoodaa

Mittaa mausteet, sokeri ja siirappi kattilaan ja kiehauta ne miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen.
Anna seoksen hieman jäähtyä.
Lisää joukkoon rasva ja kananmuna hyvin sekoittaen.
Lisää lopuksi jauhot, joihin on lisätty sooda.
Anna taikinan vetäytyä jääkaapissa yön yli.

Kun alat leipoa, ei kylmästä kannata taikinaa ottaa puolta enempää leivottavaksi. Näin siis lopunkin leivottavuus säilyy kun se ei turhaan lämpene. Samoin, ylimääräiset taikinat kannattaa siirtää samantien edes hetkeksi jääkaappiin kylmenemään.
Ennen kaulintaa notkista taikinaa käsissä hieman.
Isokokoiset piparit kannattaa kaulia suoraan leivinpaperille. Pienempiä pipareita voi leipoa gluteenittomilla jauhoilla pöydällä ja nostaa siitä esim. lastan avulla pellille.
Paista piparit 225 asteessa noin 6 minuuttia.

Pikeerin perusohje
1 valkuainen
n. 3-4 dl tomusokeria
1 tl sitruunamehua
Sitruunamehu ei ole välttämätön. Itse olen sitä kyllä pikeeriin lisännyt, jotta pikeeri kovettuisi hieman nopeammin.

Mittaa kulhoon valkuaiset ja sitruunamehu. Vatkaa ne kevyesti sekaisin. Vatkaa kevyesti vaahdoksi lisäämällä tomusokeria vähin erin. Vältä liiallista vatkaamista, jotta pikeeriin ei tule turhaan ilmaa. Lisää tomusokeria kunnes pikeeri on haluamasi paksuista. Tomusokerin ja nesteen määrää säätelemällä pystyt vaikuttamaan pikeerin paksuuteen ja juoksevuuteen.
Monessa koristelussa (esim. näiden piparkakkujen reunat) tulee massan olla sen verran jämäkkää, että vispilää nostettaessa jää pikeeriin huippu pystyyn. Löysempää massaa käytetään mm. alueiden täyttämiseen.
Värjää halutessasi elintarvikevärillä, itse käytin pastavärjeä.Koristelut on vielä vähän sitä ja tätä. Uskon kyllä, että kun näitä harjoittelee useampaa kertaa niin pikeeri -koristelun "käsiala" paranee.
Piparit maistuivat oikein hyvälle. Hieman piti lasten intoa taannutella, jotta näitä herkkuja ei tulisi kerralla syötyä niin että vatsat menevät sekaisin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti