maanantai 22. syyskuuta 2014

Omena-vaniljapitko, pullainen sellainen

Uh... törkeän pitkään on vierähtänyt blogin päivityksissä. Jonkin verran on kuvia ja reseptejä takataskussa, yritän saada niitä nyt pikku hiljaa myös näkyviin.

Nyt on kotimaisten omenoiden kausi parhaimmillaan, joten aloitan postaukset viimeisimmällä.
Tämä omenaa ja vaniljaa sisältävä pullapitko on mahdottoman hyvää ja täytteidensä ansiosta oikein mehevää. Päälle lisäämäni sokerikuorrute kruunasi pienellä makeudellaan pullan. Tosin reseptillä tuli kaksi reilun kokoista pitkoa ja sekös meinasi muodostua ongelmaksi meidän kahden hengen ja yhden pienen koiran taloudelle - ei ollut suunniteltuja vierailujakaan viikonlopulle.
Laitoin sitten toisen pitkon kolmeen osaan ja toisesta 1/3 osan pusseihin ja pakkaseen.
Oli muuten tosi kätevää kun yksi aamu otin töihin lähtiessäni jäisen pullanpalan mukaan ja tarjosin sitä lounaalla jälkkäriksi työkavereille. Tuoreena pakastettu oli ihan kuin samana päivänä tehty.
Ohje on täältä.



2 pitkoa

Pullataikina:
25 g hiivaa
2,5 dl maitoa
1 kananmuna
vajaa 1 dl sokeria
1 tl suolaa
0,5 rkl kardemummaa
n. 8 dl vehnäjauhoja
75 g voita tai margariinia

Omenatäyte:
3 omenaa (kotimaisia normikokoisia omppuja käytin 6kpl)
2 rkl fariinisokeria
1 tl kanelia

Vaniljatäyte:
Tee noin 3dl paiston kestävää vaniljakreemiä, vaniljakreemiohjeen mukaan.
Itse käytin Pirkan vaniljakastikejauhetta, siinä ohjeen mukaan nestettä pitäisi lisätä 4dl, käytin hieman yli 3dl niin kastike jäi sopivan paksuksi pullalle levitettäväksi eikä juokse sieltä ulos.

Käyttämässäni ohjeessa neuvotaan tekemään ensin pullataikina. Siinä sitten puolen tunnin kohotuksen aikana pitäisi ehtiä kuorimaan ja pilkkomaan omenat sekä hauduttamaan ja jäädyttämään ne. Ei onnistu. Eli suosittelen tekemään ensin omenatäytteen valmiiksi jäähtymään.

Kuori ja lohko omenat kattilaan. Lisää fariinisokeri ja kaneli. Hauduta kannen alla noin 10 minuuttia.
Jätä jäähtymään pullan valmistuksen ajaksi.



Valmista seuraavaksi pullataikina.
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva.
Lisää kananmuna, sokeri, suola, kardemumma ja osa jauhoista. Sekoita taikina tasaiseksi.
Alusta vähitellen loput jauhot taikinaan, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista.
Lisää lopuksi pehmeä voi/margariini.
Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä, vedottomassa paikassa 30 minuuttia.

Valmista vaniljakreemi pakkauksen ohjeen mukaan.

Jaa pullataikina kahteen osaan. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi (n. 25x35cm).
Leikkaa sivut kammaksi niin, että keskelle jää 1/3 osa ehjä kaistale.
Levitä keskelle puolet vaniljakreemistä ja lisää päälle puolet omenatäytteestä.
Käännä päädyissä taikina täytteen päälle. Sen jälkeen nosta kampasiivuja täytteen päälle ristikkäin.
Siirrä pitko pellille leivinpaperin päälle ja valmista toinen pitko.
Peitä pitkot liinalla ja anna kohota 30 minuuttia.
Voitele kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria.

Paista pitkoja 200 asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Itselläni pitkot ruskettuivat sen verran reippaasti, että otin ne ulos uunista 16 minuutin jälkeen.






 




Tomusokerikuorrute:

n. 1,5 dl tomusokeria
vähän vettä

Sekoita tomusokeri ja vesi tasaiseksi massaksi, sen verran juoksevaksi, että sen pystyy esim. pakastuspussin leikatusta kulmasta pursottamaan. Jos massa on liian löysää, lisää tomusokeria ja jos liian kiinteää, lisää vettä. Vettä ei tarvita paljoa, lisää vain vähän kerrallaan.
Lusikoi massa esim. pakastuspussiin, leikkaa kulmaan pieni aukko ja pursota massa nauhana pitkojen päälle.








1 kommentti:

  1. Näyttää ihanalta, resepti talteen!

    Miia

    VastaaPoista