Rakkaamme Singaporesta olivat tänäkin kesänä lomalla Suomessa ja tämä kermavaahdolla ja suklaakiehkuroilla kuorrutettu kääretorttu oli sitruunan makuisten blondien mutakakkusten seurana kahvipöydässä.
Olin jo jokin tovi sitten ostanut näitä ihania suklaakiehkuroita Tampereelta Tallipihan suklaapuodista. Suosittelen muuten käymään, Tallipihalla on ihana kahvila, sisustus- ym. kauppoja ja uh, tuo suklaapuoti, jonne meinaa vaan jäädä pyörimään ja ihastelemaan kaikkea herkkua....
Kääretortun suklaatorttupohja on tehty koulun seiska luokan köksän kirjani ohjeella, joka on tässä:
4 kananmunaa
1,5 dl sokeria
2 rkl kaakaojauhetta
1 rkl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Pane uuni lämpenemään 225 asteeseen.
Mittaa vehnä- ja perunajauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe pieneen astiaan.
Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi.
Lisää jauhoseos siivilää käyttäen. Kääntele jauhot varovasti vaahtoon.
Levitä taikina leivinpaperilla päällystetylle uunipellille.
Paista n. 7 minuuttia.
Kumoa levy leivinpaperille, johon on siroteltu sokeria.
Irrota paistopaperi.
Levitä täyte ja kääri rullalle.
Itse käytin täytteenä ohuelti appelsiinihilloa (että ei tulisi liian makeaa), jonka päällä on kerros kermavaahtoa.
Sulkaan makuinen pohja ja appelsiinitäyte kieltämättä kyllä on hyvä yhdistelmä.
Torttu on kuorrutettu kermavaahdolla ja koristeltu suklaakiehkuroilla.
lauantai 29. elokuuta 2015
Pulled pork eli nyhtöpossu
No nyt on sitten meikäläinenkin vihdoinkin ajautunut nyhtöpossuja valmistamaan. Kesän aikana tuli tehtyä parikin kertaa, toisella kertaa piti saada helpolla sapuskaa isolle joukolle ja toisella kertaa äitini oli vierailulla.
Ohjeita tutkiessa vaikutti ihan kuin niitä olisi yhtä monta kuin on tekijää. Mitään kovin konstikasta valmistamisessa ei ole, hieman aikaa vievää kylläkin.
Päädyin yhdistelemään ihanan ystäväni blogin ohjetta ja HK:n sivuilta löytyvää ohjetta. Ja näidenkin osalta piti parissa kohtaa itsekin vielä säätää.
Sovelsin alla olevaa ohjetta vielä mausteidenkin osalta, versio, missä syöjinä oli paljon lapsia ja ruoka-allergioita, en esim. chiliä käyttänyt lainkaan. Ja itse en oikein pysty valkosipulia syömään niin sitä ei meikäläisen versioissa ole, toki valkosipulin ystävien kannattaa ehdottomasti sitä tähän laittaa. Eli kukin sitten tilanteensa mukaan toimien.
Tässä käytetty BBQ-kastike sai oikein paljon kehuja. Toimi myös niin, että kaikkea kastiketta ei käytetty lihan maustamiseen vaan osan jätin käytettäväksi esim. hampurilaisissa soosina ketsupin lisäksi.
n. 1,8 kg porsaan lapaa tai kassleria, jota riittää noin kilon palakin.
mausteseos
2 rkl fariinisokeria
2 tl paprikajauhetta
2 tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
Sekoita mausteseoksen mausteet keskenään ja hiero lihan pintaan. Anna maustua yön yli tai mikäli aikaa ei ole riittävästi niin pitkään kuin mahdollista.
Laita liha vuokaan, johon se juuri ja juuri mahtuu.
Peitä liha leivinpaperilla (itse kääräisin paperin reunat kunnolla lihapalan allekin).
Peitä vuoka foliolla.
Paista lihaa 150 asteessa noin 4 tuntia.
Liha on kypsää kun se "hajoaa" ja sitä pystyy riipimään helposti haarukalla.
Lihan haudutuksen loppuvaiheessa ala valmistamaan kastiketta.
Ihana BBQ-kastike
2 dl Coca Colaa
0,5 dl ketsuppia
1 limen mehu
2 rkl sokeria (itse käytin tähänkin fariinisokeria, mutta mikä vaan käynee)
0,5 sipulia
n. 70g tomaattipyreetä (1 pieni purkki tai puolikas tuubi)
suolaa
rouhittua mustapippuria
chilirouhetta
Silppua sipuli ja laita se muiden aineksin kanssa kattilaan.
Keitä maltillisella lämmöllä noin 30 minuuttia.
Soseuta kastike tasaiseksi sauvasekoittimella.
Maista ja tarkista maustaminen.
Riivi liha haarukalla säikeiksi. Poista samalla näkyvä rasva.
Sekoita lihasuikaleiden joukkoon kastiketta. Osa kastikkeesta kannattaa jättää kulhossa pöytään, jotta jokainen voi lisätä sitä makunsa mukaan.
Tätä sitten kannattaa syödä kukin minkä kanssa haluaakaan. Ollaan tehty hampurilaisia, syöty perunan ja kermaviilikastikkeen kanssa, ruisleivällä salaatin ja marinoidun/paistetun punasipulin kera jne. Todella monikäyttöistä vaikka lihaa tuleekin kerralla iso kasa.
Ohjeita tutkiessa vaikutti ihan kuin niitä olisi yhtä monta kuin on tekijää. Mitään kovin konstikasta valmistamisessa ei ole, hieman aikaa vievää kylläkin.
Päädyin yhdistelemään ihanan ystäväni blogin ohjetta ja HK:n sivuilta löytyvää ohjetta. Ja näidenkin osalta piti parissa kohtaa itsekin vielä säätää.
Sovelsin alla olevaa ohjetta vielä mausteidenkin osalta, versio, missä syöjinä oli paljon lapsia ja ruoka-allergioita, en esim. chiliä käyttänyt lainkaan. Ja itse en oikein pysty valkosipulia syömään niin sitä ei meikäläisen versioissa ole, toki valkosipulin ystävien kannattaa ehdottomasti sitä tähän laittaa. Eli kukin sitten tilanteensa mukaan toimien.
Tässä käytetty BBQ-kastike sai oikein paljon kehuja. Toimi myös niin, että kaikkea kastiketta ei käytetty lihan maustamiseen vaan osan jätin käytettäväksi esim. hampurilaisissa soosina ketsupin lisäksi.
n. 1,8 kg porsaan lapaa tai kassleria, jota riittää noin kilon palakin.
mausteseos
2 rkl fariinisokeria
2 tl paprikajauhetta
2 tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
Sekoita mausteseoksen mausteet keskenään ja hiero lihan pintaan. Anna maustua yön yli tai mikäli aikaa ei ole riittävästi niin pitkään kuin mahdollista.
Laita liha vuokaan, johon se juuri ja juuri mahtuu.
Peitä liha leivinpaperilla (itse kääräisin paperin reunat kunnolla lihapalan allekin).
Peitä vuoka foliolla.
Paista lihaa 150 asteessa noin 4 tuntia.
Liha on kypsää kun se "hajoaa" ja sitä pystyy riipimään helposti haarukalla.
Lihan haudutuksen loppuvaiheessa ala valmistamaan kastiketta.
Ihana BBQ-kastike
2 dl Coca Colaa
0,5 dl ketsuppia
1 limen mehu
2 rkl sokeria (itse käytin tähänkin fariinisokeria, mutta mikä vaan käynee)
0,5 sipulia
n. 70g tomaattipyreetä (1 pieni purkki tai puolikas tuubi)
suolaa
rouhittua mustapippuria
chilirouhetta
Silppua sipuli ja laita se muiden aineksin kanssa kattilaan.
Keitä maltillisella lämmöllä noin 30 minuuttia.
Soseuta kastike tasaiseksi sauvasekoittimella.
Maista ja tarkista maustaminen.
Riivi liha haarukalla säikeiksi. Poista samalla näkyvä rasva.
Sekoita lihasuikaleiden joukkoon kastiketta. Osa kastikkeesta kannattaa jättää kulhossa pöytään, jotta jokainen voi lisätä sitä makunsa mukaan.
Tätä sitten kannattaa syödä kukin minkä kanssa haluaakaan. Ollaan tehty hampurilaisia, syöty perunan ja kermaviilikastikkeen kanssa, ruisleivällä salaatin ja marinoidun/paistetun punasipulin kera jne. Todella monikäyttöistä vaikka lihaa tuleekin kerralla iso kasa.
sunnuntai 2. elokuuta 2015
Mansikkakakkua lomapullana
Jäin viikko sitten kesälomalle eli tänä vuonna parhaaseen mansikka-aikaan. Ja kun loma"pullaa" mietti niin ei oikein muu kuin mansikkakakku tuntunut luontevalta.
Pohja on sienikakkupohja.
Täytteenä tämän vuoden mansikoista itse tehtyä mansikkahilloa ja kermavaahtoa. Kakussa on kolme väliä, jokaisessa välissä on ohut kerros mansikkahilloa ja kermavaahtoa.
Mansikkahillon ja mansikoiden päälle tulevan kiilteen ohjeet löydät täältä.
Kakku maistui ihanan kesäiseltä ja hävisi lähes yhdellä istumalla vaikka töissä loma-ajan takia paikalla olijoita olikin vähemmän.
Pohja on sienikakkupohja.
Täytteenä tämän vuoden mansikoista itse tehtyä mansikkahilloa ja kermavaahtoa. Kakussa on kolme väliä, jokaisessa välissä on ohut kerros mansikkahilloa ja kermavaahtoa.
Mansikkahillon ja mansikoiden päälle tulevan kiilteen ohjeet löydät täältä.
Kakku maistui ihanan kesäiseltä ja hävisi lähes yhdellä istumalla vaikka töissä loma-ajan takia paikalla olijoita olikin vähemmän.