Kokeilen erilaisia "to do -listalle" keräämiäni täytteitä ja laittelen jossain kohtaa tuonnempana lajitelman hyväksi havatuista. Näissä täyteet on valkosuklaa ja tummasuklaa. Näistä kahdesta vakosuklaa on mun suosikki.
sunnuntai 29. syyskuuta 2013
Macarons
No onnistui ne viimeinkin!
Kokeilen erilaisia "to do -listalle" keräämiäni täytteitä ja laittelen jossain kohtaa tuonnempana lajitelman hyväksi havatuista. Näissä täyteet on valkosuklaa ja tummasuklaa. Näistä kahdesta vakosuklaa on mun suosikki.
Kokeilen erilaisia "to do -listalle" keräämiäni täytteitä ja laittelen jossain kohtaa tuonnempana lajitelman hyväksi havatuista. Näissä täyteet on valkosuklaa ja tummasuklaa. Näistä kahdesta vakosuklaa on mun suosikki.
tiistai 24. syyskuuta 2013
Omenapiirakka
Äitini oli pari viikkoa sitten viikonlopun vieraanamme ja pohdin mitähän herkkua kahvin kera tarjoaisin. Ja omenapiirakkahan se sopii hyvin tähän syksyiseen vuodenaikaan.
Mulla on tietsikalla sellainen "to-do" reseptit -tiedosto, johon laitan ohjeita, joita netissä surffatessa löydän, mutta en just sillä hetkellä ennätä tekemään. Tämä on yksi sieltä arkistosta kaivettu ohje. Muistan, että reseptin kerrottiin olevan kaikkien kehuma, joten eiku kokeilemaan.
Ja hyväähän siitä tuli. Mun mielestä päälle jätettävä muru on melkein parasta.
200 g margariinia
1,5 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
0,75 dl maitoa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
3-4 omenaa
Sulata rasva tai käytä juoksevaa margariinia ja sekoita kulhossa sokerin kanssa.
Lisää jauhot (ei vielä leivinjauhetta). Jauhoja kannattaa lisätä hiljalleen, jotta taikinasta ei tule kovin kuivaa tässä vaiheessa.
Ota sivuun kahvikupillinen taikinaa; se ripotellaan valmiin piirakan päälle.
Lisää taikinakulhoon muna, maito, leivinjauhe ja vanilliinisokeri. Sekoita puulusikalla voimakkaasti tasaiseksi. Taikina on valuvaa tässä vaiheessa, eli ei esim. pysy vuoan reunoilla, muttei myöskään ole litkua.
Kaada taikina voideltuun tavalliseen piirakkavuokaan ja ripottele päälle omenan palat. Jos omena on hapanta, pinnalle kannattaa laittaa vähän runsaammin sokeria.
Ripottele pinnalle kanelia ja sokeria sekä murustele sivuun alussa jätetty taikina.
Paista 200 asteessa n. 30 min.
Piirakka on parhaimmillaan lyhyen vetäytymisen jälkeen kylmän vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.
Mulla on tietsikalla sellainen "to-do" reseptit -tiedosto, johon laitan ohjeita, joita netissä surffatessa löydän, mutta en just sillä hetkellä ennätä tekemään. Tämä on yksi sieltä arkistosta kaivettu ohje. Muistan, että reseptin kerrottiin olevan kaikkien kehuma, joten eiku kokeilemaan.
Ja hyväähän siitä tuli. Mun mielestä päälle jätettävä muru on melkein parasta.
1,5 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
0,75 dl maitoa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
3-4 omenaa
Sulata rasva tai käytä juoksevaa margariinia ja sekoita kulhossa sokerin kanssa.
Lisää jauhot (ei vielä leivinjauhetta). Jauhoja kannattaa lisätä hiljalleen, jotta taikinasta ei tule kovin kuivaa tässä vaiheessa.
Ota sivuun kahvikupillinen taikinaa; se ripotellaan valmiin piirakan päälle.
Lisää taikinakulhoon muna, maito, leivinjauhe ja vanilliinisokeri. Sekoita puulusikalla voimakkaasti tasaiseksi. Taikina on valuvaa tässä vaiheessa, eli ei esim. pysy vuoan reunoilla, muttei myöskään ole litkua.
Kaada taikina voideltuun tavalliseen piirakkavuokaan ja ripottele päälle omenan palat. Jos omena on hapanta, pinnalle kannattaa laittaa vähän runsaammin sokeria.
Ripottele pinnalle kanelia ja sokeria sekä murustele sivuun alussa jätetty taikina.
Paista 200 asteessa n. 30 min.
Piirakka on parhaimmillaan lyhyen vetäytymisen jälkeen kylmän vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.
sunnuntai 22. syyskuuta 2013
Nalle-prinsessa kakku
6 vuotta täyttävä neitokainen ilmoitti jo aikoja sitten, että haluaa synttäreilleen nalle-kakun. Keväällä tein pikkuveljelle vastaavan (löytyy täältä), vähän piti nyt nallea parannella ja tehdä siitä vielä prinsessa.
Tässä etukäteen tehdyistä koristeista muutama kuva.
Tässä etukäteen tehdyistä koristeista muutama kuva.
Kakkuna on aiemminkin käytetty porkkanakakku. Yhdessä välissä mangotäyte ja toisessa välissä sokeroituja mansikoita+suklaarouheinen vaniljavaahto. Kuorrutteena kuumamarenki. Päällä vielä pala kaulittua valkoista sokerimassaa, mihin sitten koristeet ja kynttilän sai hyvin kiinnitettyä.
Onnittelut vielä jo niin isoksi kasvaneelle prinsessalle!
Helppo minestronekeitto
Arkiruuan pitää olla kätevää ja nopeaa valmistaa. Tämä minestronekeitto on Pirkan reseptejä, vähän tuunattuna tosin (itse mm. jätän valkosipulin pois kun vatsa ei kestä).
1 l vettä
1 lihaliemikuutio
1 tlk tomaattimurskaa (esim. yrttimaustettu)
2 dl pastaa
1 pss keittovihanneksia (pakaste)
1 pss herne-maissi-paprikaa (pakaste)
200g Pirkka savusaunakinkkua tai -kalkkunaa viipaleina
0,5 tl kuivattua basilikaa
ripaus mustapippuria
ripaus suolaa
ripaus sokeria
Kuumenna kattilassa vesi ja lihaliemikuutio. Lisää kiehuvaan lihaliemeen tomaattimurska ja pasta. Anna kypsyä viitisen minuuttia.
Kaada mukaan pakastevihannekset ja suikaloitu kinkku tai kalkkuna. Mausta pippurilla, suolalla ja sokerilla. Maista!
Anna kiehua miedolla lämmöllä vielä noin viisi minuuttia, eli kunnes pasta on kypsää.
1 l vettä
1 lihaliemikuutio
1 tlk tomaattimurskaa (esim. yrttimaustettu)
2 dl pastaa
1 pss keittovihanneksia (pakaste)
1 pss herne-maissi-paprikaa (pakaste)
200g Pirkka savusaunakinkkua tai -kalkkunaa viipaleina
0,5 tl kuivattua basilikaa
ripaus mustapippuria
ripaus suolaa
ripaus sokeria
Kuumenna kattilassa vesi ja lihaliemikuutio. Lisää kiehuvaan lihaliemeen tomaattimurska ja pasta. Anna kypsyä viitisen minuuttia.
Kaada mukaan pakastevihannekset ja suikaloitu kinkku tai kalkkuna. Mausta pippurilla, suolalla ja sokerilla. Maista!
Anna kiehua miedolla lämmöllä vielä noin viisi minuuttia, eli kunnes pasta on kypsää.
Blondeja ja brunetteja eli pieniä mutakakkusia muffinivuoissa
Minulla oli uutta Fasun sitruunanmakuista valkosuklaata ja piti miettiä, mitä siitä voisi kokeilla.
Löysin Valion sivuilta aivan loistavan pienten mutakakkujen reseptin. Olen näitä nyt tehnyt useampaan kertaan ja sen oppinut, että paistoaika on aikast tarkka. Meidän uunilla 8 min (reseptin mukaan 9 min). Jollain kerroilla on mennyt pidempäänkin, mutta silloin ei nämä ole mutakakkuja nähneetkään vaan ovat lähinnä normi muffinsseja.
Suklaana voi käyttää joko valkosuklaata tai tummaa suklaata. Sitruunanmakuisella valkosuklaalla mutakakuista tulee ihanan lempeän sitruunaiset herkut.
12 kpl
100 g suklaata
100 g margariinia
0,75 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
ripaus (n. 0,5 maustemitallista) suolaa
pinnalle tomusokeria
Löysin Valion sivuilta aivan loistavan pienten mutakakkujen reseptin. Olen näitä nyt tehnyt useampaan kertaan ja sen oppinut, että paistoaika on aikast tarkka. Meidän uunilla 8 min (reseptin mukaan 9 min). Jollain kerroilla on mennyt pidempäänkin, mutta silloin ei nämä ole mutakakkuja nähneetkään vaan ovat lähinnä normi muffinsseja.
Suklaana voi käyttää joko valkosuklaata tai tummaa suklaata. Sitruunanmakuisella valkosuklaalla mutakakuista tulee ihanan lempeän sitruunaiset herkut.
12 kpl
100 g suklaata
100 g margariinia
0,75 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
ripaus (n. 0,5 maustemitallista) suolaa
pinnalle tomusokeria
Hienonna ensin valkosuklaasta 2 - 3 palaa veitsellä karkeaksi rouheeksi. Säästä se koristeeksi pinnalle.
Sulata loppu suklaa mikrossa. Tarkkaile sulamista ja sekoita välillä (n. 10 sek välein), ettei suklaa kuumene liikaa.
Vaahdota pehmeä margariini ja sokerit.
Lisää vaahtoon munat yksitellen, vatkaa samalla voimakkaasti. Lisää suklaasula.
Yhdistä kuivat aineet. Lisää taikinaan. Sekoita sen verran, että taikina on tasaista.
Lusikoi taikina paperisiin muffinivuokiin. Ripota pinnalle hiukan suklaarouhetta.
Kypsennä uunin keskiosassa 200 asteessa 8 - 9 min. Älä paista liian kypsiksi, sillä leivonnaisten kuuluu jäädä pehmeiksi ja kosteiksi sisältä. Jäähdytä.
Sihtaa pinnalle tomusokeria.
Arkistojen kätköstä
Löysin vanhempia kuvia kaivellessani muistot kalakukosta ja voipullista. Täytyy jossain kohtaa tekaista näitä uudelleen ja laittaa uudet kuvat resepteineen.
Sokerimassakukkia
Tässä kummasteltavaksi sokerimassakukka -kurssilla tekemäni ruusut, lilja, gerbera ja kalla.
Värit on vähän sitä sun tätä, mutta teoriassa näitä pitäisi nyt osata itseksenikin tehdä.
Värit on vähän sitä sun tätä, mutta teoriassa näitä pitäisi nyt osata itseksenikin tehdä.
Pehmeät perunarieskat, tavalliset tai gluteeniton & maidoton
Nämä helpot, herkulliset ja pehmoiset perunarieskat on alunperin gluteenittoman reseptin mukaan tehtyjä (keittokirjasta: Hapanleivästä sacherkakkuun). Toimii yhtä hyvin vehnäjauhoilla tehtynä. Ja maidottoman saa kun korvaa perunamuusissa maidon esim. kauramaidolla ja itse reseptissä kerman maidottomalla ruokakermalla.
Tämä ohje on myös hyvä, jos perunamuusia tuppaa ruokailuista jäämään (tarvitaan n. 4dl). Meillä ei yleensä muusia tähteeksi ole jäänyt, joten pitääkseni rieskojen teon helppona käytän valmiita perunamuusijauheita (Pirkka tai Mummon muusi), yhdestä pussillisesta tulee juuri sopiva määrä.
Mikäli käytät muusijauhetta, tee muusi valmiiksi ja anna sen jäähtyä hetken aikaa. Ei tarvitse olla kylmää, mutta mielellään ei ihan tulikuumaakaan.
16kpl
noin 4 dl perunamuusia
1 dl kermaa
0,5 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
1 dl kaurahiutaleita
1 dl jauhoja (vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta)
Sekoita perunamuusin joukkoon kerma ja suola.
Sekoita loput aineet keskenään ja lisää muusin joukkoon.
Nostele lusikoiden avulla 16 taikinanokaretta (kahdelle pellille, á 8 kpl).
Ripottele hieman jauhoja nokareiden päälle ja taputtele jauhoitetuilla sormilla nokareet litteiksi rieskoiksi. Jauhoja tarvitaan käsissä reilusti, taikina tarttuu sitkeästi sormiin ilman jauhoja.
Pistele rieskoja haarukalla.
Paista 250 asteessa n. 12 minuuttia.
Mikäli rieskoihin on jäänyt liikaa jauhoja, saat liiat pois pullasudilla sutimalla kun rieskat ovat jäähtyneet.
Tämä ohje on myös hyvä, jos perunamuusia tuppaa ruokailuista jäämään (tarvitaan n. 4dl). Meillä ei yleensä muusia tähteeksi ole jäänyt, joten pitääkseni rieskojen teon helppona käytän valmiita perunamuusijauheita (Pirkka tai Mummon muusi), yhdestä pussillisesta tulee juuri sopiva määrä.
Mikäli käytät muusijauhetta, tee muusi valmiiksi ja anna sen jäähtyä hetken aikaa. Ei tarvitse olla kylmää, mutta mielellään ei ihan tulikuumaakaan.
16kpl
noin 4 dl perunamuusia
1 dl kermaa
0,5 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
1 dl kaurahiutaleita
1 dl jauhoja (vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta)
Sekoita perunamuusin joukkoon kerma ja suola.
Sekoita loput aineet keskenään ja lisää muusin joukkoon.
Nostele lusikoiden avulla 16 taikinanokaretta (kahdelle pellille, á 8 kpl).
Ripottele hieman jauhoja nokareiden päälle ja taputtele jauhoitetuilla sormilla nokareet litteiksi rieskoiksi. Jauhoja tarvitaan käsissä reilusti, taikina tarttuu sitkeästi sormiin ilman jauhoja.
Pistele rieskoja haarukalla.
Paista 250 asteessa n. 12 minuuttia.
Mikäli rieskoihin on jäänyt liikaa jauhoja, saat liiat pois pullasudilla sutimalla kun rieskat ovat jäähtyneet.
Pienen pihan kukkaloistoa, jatkuu
Löytyipä vielä muutamat kuvat viime kesän kukista pihaltamme. Lämpimän kesän ja ihanien tuoksuvien kukkien muistelo sopii hyvin näin alkavaan syksyyn.
tiistai 3. syyskuuta 2013
Täytekakkua Klaaran päivän synttärisankarille
Rakas pitkäaikainen ystäväni täytti Klaaran päivänä vuosia. Lupailin lahjaksi täytekakkua. Olen näihin niin hurahtanut, että pitää joka suuntaan tyrkyttää....
Tein kukat ja lehdet pari päivää etukäteen. Tehty muoteilla, kukkien terälehtiä pallotyökalulla koverrettu. Kuivumaan sitten kukkamaiseen asentoon folion päälle. Lehdet lautasen reunalle, jotta eivät ole ihan luotisuoria.
Täytekakku oli normi 5 munan sokerikakku -pohjaan tehty kakku. Täytteenä kahdessa välissä on ohut kerros itse tehtyä mansikkahilloa, jonka päällä ohut kerros kermavaahtoa. Yhdestä välistä löytyy itse tehtyä mustikkahilloa ja kermavaahtoa.
Kuorrutettu hieman sokeroidulla kermavaahdolla.