perjantai 30. marraskuuta 2012

Mamman pannari

Tämä pannukakku on meidän äidin resepti - ja äidin tekemä pannari on aina ollut maailman parasta. Ihme kyllä, tällä "noin" reseptillä onnistuu itsekin tekemään lähes vastaavan.

3-4 kananmunaa
1tl suolaa
3-4rkl sokeria
1l maitoa
5dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
50g margariinia sulatettuna

Vatkaa kevyesti keskenään munat, suola ja sokeri.
Lisää seokseen puolet maidosta.
Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja vatkaa taikinaan.
Lisää loppu maito ja sulatettu margariini.
Taikinaa ei tarvitse turvottaa.
Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille.
Pannarin päälle voi lisätä muutamia nokareita voita tai margariinia. Itse laitan toisinaan juoksevaa margariinia pullosta ohuena nauhana.
Paista pannukakkua aluksi 275 astteessa. Kun pannukakku kupruilee, laske uunin lämpötila 200 asteeseen.
Paista pannukakkua kunnes se on hyvän näköistä.
Tarjoile hillon, sokerin tms. kera. Itse tykkään että pannari kuulu syödä omenahillon kanssa - sekin taitaa olla joku lapsuuteen kuulunut tapa :o)




Helppo marjapiirakka

Tästä tulee uunipellillinen mehevää marjapiirakkaa.

4dl piimää
4dl sokeria
1,5dl juoksevaa margariinia
6,5dl vehnäjauhoja
1rkl leivinjauhetta
6-8dl marjoja maun mukaan

Sekoita piimä, sokeri, margariini, jauhot ja leivinjauhe kulhossa.
Kaada taikina uunipannulle leivinpaperille.
Ripottele marjat pinnalle.
Paista uunin keskiosassa 200 asteessa 20-25min tai kunnes kypsä.
Sihtaa halutessa jäähtyneelle piirakalle hiukan tomusokeria.
Tarjoile marjapiirakka vaniljakastikkeen kera.

 
 

Lohilaatikko

Tässä helppoa arkiruokaa

1kg peruna-sipulisekoitusta (pakasteesta)
1,5 tl suolaa
sitruunapippuria
450g kirjolohifileetä
2dl ruokakermaa
1 kananmuna
halutessa 1prk esim Creme Bonjour Cuisine maustamaton ja maustettua maun mukaan - valkosipuli-yrtit voisi toimia hyvin

Kaada peruna-sipulisekoitus laakeahkoon uunivuokaan. Ripota joukkoon puolet suolasta ja pippuria maun mukaan, sekoita hyvin.
Esikypsennä 175 asteessa 20 min.
Huuhdo filee ja poista siitä ruodot ja nahka. Suikaloi.
Mausta kala lopulla suolalla. Lisää kalasuikaleet esikypsyneiden perunoiden joukkoon.
Yhdistä ruokakerma ja kananmuna. Sekoita joukkoon myös Creme Bonjour. Kaada seos vuokaan. Sekoita.
Paista 175 asteessa n. 35 min tai kunnes kypsä.         
Tarjoa lohilaatikko puolukkasurvoksen ja/tai punajuurien kera.
 
 

perjantai 16. marraskuuta 2012

Lohileivät

Lohileivät on mun mielestä parasta perjantain töistä kotiintulo -ruokaa. Valmistuu nopeasti ja on ihanaa, sopivan täyttävää herkkua. Ja vähän parempaa viikonlopun avaukseen.
Leivät kruunaa marinoitunut punasipuli, joka valmistetaan ensin.

punasipulia
öljyä/voita
balsamiviinietikkaa (yhteen sipuliin ehkä 1 rkl)
hunajaa (yhteen sipuliin ehkä 1 rkl)
suolaa
ruisleipää
Philadelphia tuorejuustoa tai voita/margriinia maun mukaan
jääsalaattia
kylmäsavulohta

Viipaloi punasipuli ohuiksi renkaiksi tai suikaleiksi ja paista öljyssä/voissa muutama minuutti.
Kun sipulit alkavat pehmenemään lisää joukkoon suola, loraus balsamiviinietikkaa ja hunajaa.
 
 
 
Voitele leipäsiivu Philadelphia-tuorejuustolla tai voilla/margariinilla, päälle rapeaa jääsalaattia, ohuita siivuja kylmäsavulohta sekä sipulihöystöä.
 
 
 
  
 
Helppo ja herkullinen leipä. Ruisleipänä voi käyttää omaa suosikkiaan, itse käytän omaa leipää.
Sopii varmasti myös juhliin.
 
 

Uunikasvikset

Ai että uunissa on helppo tehdä herkullisia vihanneslisäkkeitä. Meikäläinen tekee alla olevaa uunikasvis -mättöä välillä ehkä liiankin usein, tykkään näistä niin paljon. Ja varioida voi sitä mukaa mitä kaapista löytyy.

Esim:
paprikaa (eri värisillä saa kivan näköistö)
sipulia
kesäkurpitsaa
purjoa
porkkanaa
ruokaöljyä (voi käyttää rypsi- tai oliiviöljyä maun mukaan)
suolaa
basilikaa (itse käytän kuivattua, muitakin yrttejä voi käyttää maun mukaan)

Pilko vihannekset rouheiksi paloiksi, jos käytät porkkanaa, tee siitä esim. tikkuja niin kypsyvät muiden kanssa samaa aikaa.
Sekoita öljy, suola ja yrtit. Kaada kasvisten päälle ja sekoita.
Kypsennä uunissa n. 175 asteessa puolisen tuntia.
Itse laitan kasvikset usein esim lihan seuraksi uunin pohjalle, kyllä ne siellä kypsyy. Ei niin tarkkaa asteiden ja ajan kanssa, kannattaa soveltaa ja käyttää samaa uuninlämpöä jos on siellä jo muutenkin jotain paistumassa.


tiistai 16. lokakuuta 2012

Rakuunan ja porkkanoiden ihana liitto

Rakuuna jos mikä sopii porkkanoiden kanssa kimppaan.
Tässä super helppo lisäkkeen ohje.

porkkanoita, määrä syöjien ja maun mukaan
pieni sipuli tai osa esim. kastikkeeseen tulevasta sipulista (ilman sipuliakin toimii)
vettä sen verran että porkkanat peittyvät
rakuunaa
suolaa
voita tai margariinia

Kuori ja pilko porkkanat - kuvassa vähän arkisemmin "kolikon" muodossa, vinoon viilletyt ovat vähän juhlallisempia :o)
Lisää sipuli ja vettä siten että porkkanat juuri ja juuri peittyvät.
Lisää "hyppysellinen" suolaa ja "pari hyppysellistä" rakuunaa. Näissä määrät asettuvat maun mukaan. Itse laitan aika paljon rakuunaa kun tykkään sen mausta. Rakuunan voi lisätä myös ihan lopussa, itsellä on ollut tapana lisätä heti alkuun niin koko keittiöön leviää huumaava tuoksu. Jos käytät tuoretta rakuunaa, lisää se vasta lopussa.
Keitä porkkanat kannen alla lähes kypsiksi, jääden hieman napakoiksi (n. 20 min).
Kaada ylimääräinen vesi pois.
Lisää nokare, pari voita ja anna sulaa. Pyöräytä porkkanoita varovasti niin että voi sekoittuu kauttaaltaan porkkanoihin.
Nauti!


Uunissa paahdetut punajuuret

Tuli tässä syksyn aikaan ihmeellinen pakottava tarve saada ruuan, liha tai kala, lisäkkeeksi punajuuria. Uunissa paahdetut kuulosti hyvältä ja niitä sitten kokeilemaan kun äitini oli vierailulla pari viikkoa sitten. Tein lopuista punajuurista viime viikonloppuna uuden satsin ja tässä helpon herkun ohje. Kuvissa ehkä noin puolet ohjeen punajuurien määrästä.

6-8 annosta lisäkkeenä

700g punajuuria
50g voita tai margariinia
0,5-1 tl valkopippuria
0,5 tl rosmariinia
1/4 tl suolaa
1 rkl balsamiviinietikkaa
1 rkl hunajaa

Kuori ja lohko punajuuret.
Sulata voi kattilassa.
Lisää joukkoon punajuuret ja kaikki mausteet. Kuumenna ja sekoita muutaman minuutin ajan niin, että punajuuret maustuvat tasaisesti.
Kaada uuninkestävään vuokaan.
Paahda uunissa 200 asteessa n. 45 min. Sekoita välillä. Kokeile kypsyys terävällä veitsellä.
 


 

Kuvia omista ruisleivistä

Tässäpä muutama kuva omista, taikinajuureen tehdyistä ruisleivistä.
Ohje tulee blogiin seuraavan leivontakerran jälkeen - otan silloin kuvat myös alun vaiheista.
On nää niiiiin hyviä, ei olla sen koommin ruisleipää kaupasta ostettu, ruisjauhoja vain.

Reikäleipiä

 Reikäleipien seurassa "reissumiehiä"

Limput

sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Muumimaailmassa kesällä 2012

Päätinpä aloitella Blogin tekemistä kun tuntuu että itsellä ei mm. nuo hyväksi todetut, eri paikoista kokeiluun keksityt ruoka- ja leivontareseptit pysy oikein millään hanskassa. Mistä sen ihanan kanaviillokin respti olikaan... jne. Eli mistä kaivan sen samaisen nyt tähän kun tekisi mieli tehdä sitä uudelleen.
Blogi voisi toimia tavallaan reseptipankkina.
Näin näitä pystyy myös  helposti jakamaan omille tutuille. Saas nähdä mitä tästä ylipäätään tulee, mutta toivotaan parasta.
Pitää vaan muistaa ottaa valokuvia kaikista tuotoksista. Olin suunnitellut, että laitan blogiini heti alkuun ruisleivän ohjeet vaihe vaiheelta, mutta edellisenä päivänä aloittamani leivän osalta olen unohtanut ottaa kuvat kahdesta ensimmäisestä vaiheesta. Eli ruisleivän ohje tulee tänne seuraavalla leivontakerralla ja siis heti kun kaikki kuvat on kasasssa.

Aloitan postausten harjoittelun viime kesän kuvilla.

Muumimaailmaa
 


 

Ihana hääkuva Muumimammasta ja Muumipapasta, kylläpä ne on siinä niin nuoria.

Nipsu selittää... on se niin meidän koiran oloinen - vai toisin päin, koiramme on kuin Nipsu..?



 




 
Muumiteatteria






 



Haisulikin ilmestyi


Hattivatit ihan inkkareina

Noita, tämä se vasta pelotti pienintä kulkijaamme...

 







Ja kun istuttiin pitkän ja jännittävän päivän lopuksi syömään, huomasin viereisen talon katolla pari kuhertelevaa lintua. Daami pääsi kainaloon, aika söpöä...
 
 
Hieno, aurinkoinen päivä Naantalissa vietettiin.