Jostain syystä meikäläinen on onnistunut välttelemään juustokakkujen tekoa - tarkoituksella tai tahattomasti. Koko Suomi leipoo ohjelmassa pari viikkoa sitten tehtiin paljon herkullisen näköisiä juustokakkuja. Noh, ajattelinpa, että nyt sitten rohkaistun ja teen parit koe-kakut.
Ensimmäiseksi tein ohjelmassa olleen, toiseksi sijoittuneen Heidin hyydytettävän valkosuklaa-passionjuustokakun. Tämän kakun vein työpaikalle Pyhäinpäivän aattona - joutuivat koekaniineiksi eli makutakuuta en antanut...
pohja:
0,5 dl perunajauhoa
0,5 dl mantelijauhoa
0,5 dl jauhettua pistaasipähkinää (n. 1,5 dl pistaasipähkinöitä)
3 kananmunan valkuaista
1,5 dl tomusokeria
täyte:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g rahkaa
230 g valkosuklaata
5 dl vispikermaa
2 tl vaniljasokeria
5 liivatetta
1 rkl sitruunamehua
kiille:
250 g mangososetta
2 passionhedelmää
1 dl täysmehua (hedelmämehua, jossa myös passionhedelmää)
1 rkl sitruunamehua
4 liivatetta
Jauha pistaasit tehosekoittimessa. Sekoita kuivat aineet keskenään.Vatkaa valkuaiset kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon tomusokeri vatkauksen aikana. Kääntele kuiva-aineseos hellästi valkuaisvaahtoon. Levitä taikina leivinpaperoituun irtopohjavuokaan (halkaisija 22-24cm). Paista 175 asteisessa uunissa n. 15 minuuttia.
Liota täytteen liivatteita kylmässä vedessä. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sulata valkosuklaa vesihauteessa tai mikroaaltouunissa varovasti pienellä teholla usein sekoittaen.
Lisää kermavaahtoon rahka, vaniljasokeri ja tuorejuusto. Sekoita haaleaksi jäähtynyt suklaa täytteeseen. Kuumenna sitruunamehu ja liivatteet mikrossa juoksevaksi (tai sitruunamehu ensin kattilassa kiehuvaksi, johon liivatteet sulatetaan). Sekoita liivateseos ohuena nauhana täytteeseen.
Irrota jäähtynyt pohja leivinpaperista ja siirrä pohja tarjoilualustalle.
Pese reunus, öljyä ja tomusokeroi se. Laita reunus tarjoilualustalle.
Kaada täyte jäähtyneen pohjan päälle, peitä vuoka kelmulla ja nosta viileään hyytymään.
Liota kiilteen liivatteet kylmässä vedessä. Yhdistä mangosose, passionhedelmien sisukset ja täysmehu. Kuumenna sitruunamehu ja liivatteet mikrossa juoksevaksi (tai sitruunamehu ensin kattilassa kiehuvaksi, johon liivatteet sulatetaan). Kaada seos ohuena nauhana soseen joukkoon.
Levitä kiille kakun päälle. Nosta vuoka takaisin kylmään.
Koristele kakku halutessasi.
Itse koristelin kakkuun Halloween teemaksi hämähäkin verkon mustalla koristelugeelillä. Lisäsin päälle vielä sokerimassasta tekemäni hämähäkit.
Ajattelemattomuuttani laitoin koristellun juustokakun liian tiiviinä pakettina työpaikalla jääkaappiin, minkä takia sokerista tehdyt hämähäkit osin "sulivat" kakun pintaan muodostuneen kondensioveden avulla.
Vaikka tuo koristeiden sulamiskatastroooofi pilasi kakun ulkonäön oli kakku oikein hyvän makuista.
Kovasti makua pidettiin raikkaana ja usean mielestä juustokakku ei ollut yhtään liian makean makuista.
Tätä teen toistekin. Voisi vaikka varioida mansikka- tai vadelmakiilteen kanssa... Harkintaan!
Mä olen kovasti juustokakkujen, niin paistetujen kuin hyydytettyjenkin perään. Enkä vähiten siksi, että ne valmistuvat melko kivutta ja niihin saa kuitenkin ilmettä koristeilla. Ja harvemmin näiden kanssa menee ihan metsäänkään, jos ei hulluttele liivatteen kanssa. Josta tulikin mieleen, että pitäis alkaa testaamaan kuinka vähällä määrällä saisi kakun vielä pysymään kasassa...
VastaaPoistaHuiput hämppikset!