perjantai 17. lokakuuta 2014

Jalkapallo -kakku tytölle

Kesän lopulla sain tehdä jalkapallokakun 11 vuotiaan neitokaisen syntymäpäiville.
Mietin kovasti, millä tytön kakun saisi näyttämään vähän erilaiselta kuin poikien version ja päädyin lisäämään ruohoon paljon pieniä monen värisiä kukkia. Sillä sai ihan kivan tyttömäisen twistin.



Kakkupohja on sienikakkua. Täytteinä mango- ja sitruunatäytteet.
Kuorrutteet sokerimassaa. Ruoho on tässä vihreää marsipaania.
Pelipita mallaa JäPSin paitaa.







torstai 16. lokakuuta 2014

Kalapaistos pannulla

Tähän herkkujen väliin on pakko vinkata aivan ihanaa kalaohjetta. Ohje oli viime kesänä kaupoissa jaettavassa Valio reseptilehdessä ja resepti löytyy myös täältä.
Helppo, nopea ja erittäin hyvä kalaohje kastikkeineen päivineen.
Kala voi olla mitä vaan, kesällä käytettiin muistaakseni lohta ja haukea, tässä kotiversiossa on ahventa.


200g pisara- tai miniluumutomaatteja
n. 100g purjoa
n. 400g kalafilettä
ripaus suolaa
ripaus musta- tai valkopippuria
1 prk Valio Kolme juustoa ruokakermaa
2 rkl kapriksia (voi jättää pois, ei ollut meidän versiossa)
0,5 dl hienonnettua tilliä

Paistamiseen voita/margariinia

Esikäsittele ensin kasvikset; puolita tomaatit ja leikkaa puhdistettu purjo ohuiksi renkaiksi.
Kuumenna rasva pannulla. Lisää pannulle kalafileet. Paista ensin toinen puoli, käännä ja lisää ripaus suolaa ja pippuria.
Lisää pannulle tomaatit ja purjo.
Kaada päälle ruokakerma.
Kuumenna. Anna kiehua hiljalleen n 5 min. Älä sekoita, jotta kalat pysyvät ehjinä.
Lisää pinnalle valutetut kaprikset ja hienonnettu tilli.
Tarjoa keitettujen perunoiden kanssa.

Kuvassa kastike porisee vielä pannulla juuri ennen tarjoilua.





sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Todella helpot ja hyvät sämpylät

Paistoin tänä aamuna (eilen illalla tehty taikina) näitä päältä herkullisen rapeita ja sisältä ihanan pehmeitä sämpylöitä. Mieheni totesi, että näitä kyllä voisi tehdä toistekin. No sepä ei onnistu ellei laita ohjetta talteen ja sitä vartenhan olen alunperin tätä blogia alkanut tekemään - hyviksi todetut reseptit löytää tarvittaessa uudemman kerran omista postauksista.
Ohjeen olen bongannut täältä ja tämä taitaa olla joku Sikke Sumarin resepti.


Hieman jouduin jauhojen määrää soveltamaan. Käytin vehnäjauhoja n 1dl vähemmän kun huomasin, että taikina ei kyllä ole enää yhtään löysä. Jätin taikinan pehmeäksi, en löysäksi. Ja koskapa taikinani ei ollut kovin löysää niin sämpylät muokkasin ohjeesta poiketen käsin.

Näillä sämpylöillä saa tosiaan kätevästi viikonlopun aamupalaan tuoreen leivän. Toinen vaihtoehto on tehdä taikina esim. arkiaamuna ja paistaa ne työpäivän jälkeen. Ovat varmasti ihania iltapalalla teekupposen kanssa nautittunakin.

Sämpylöitä tulee noin pellillinen. Näitä minun tekemiä, hieman alle naisen avatun kämmenen kokosia sämpylöitä tuli 10 kpl. Ajattelin että voisi tehdä myös esim. 3 patonkia tai vaikka 15kpl pienempiä pyöreitä sämpylöitä.

5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
1 rkl suolaa
1 dl ruisjauhoja
1 dl hiivaleipäjauhoja
n. 6,5 dl vehnäjauhoja (taikinan pitää olla melko löysää/pehmeää)

Liutota suola reilun käden lämpöiseen veteen (+42°C).
Lisää jauhot, joihin on sekoitettu kuivahiiva. Sekoita esim. puukauhalla.
Peitä kulho leivinpaperilla ja keittiöpyyhkeellä ja jätä jääkaappiin lepäämään esim. yön yli.
Kun olet valmis paistamaan sämpylät, ota taikinaa kulhosta kahdella isolla lusikalla suoraan leivinpaperilla päällystetylle pellille. Itselläni tämä kohta tosiaan tapahtui kahdella kouralla, ihan hyvin oli leivottavissa.
Huiskuta päälle hieman jauhoja, tee viillot pintaan ja paista +230°C uunissa n. 30-35 minuuttia.






perjantai 10. lokakuuta 2014

Mustikka-vaniljapullat

Muutamia viikkoja sitten sähköpostiini tuli jälleen Sunnuntai -uutiskirje. Siinä oli ohje näihin herkullisen näköisiin mustikka-vaniljapulliin.
Hauskana yhteensattumana, juuri kun olin ottanut omat pullani uunista sain äidiltäni puhelimeeni kuvan samaisista pullista. Heh, oltiin sitten toisistamme tietämättä ihastuneet samaan ohjeeseen ja teimme pullat lähes yhtä aikaa. Ohjeen äitini oli myös saanut juurikin tuosta Sunnuntain sähköpostista, ettei vaan meistä toinen olisi toiselle tätä aikanaan vinkannut.
Mustikat voi olla tuoreita tai pakastettuja, itse käytin pakkasen aarteitani.



Näitä herkkupullia reseptillä tulee 12kpl.

Pullataikina:
2,5 dl maitoa
0,5 kananmunaa (loput pullien voiteluun)
1 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
0,5 tl suolaa
1 pss kuivahiivaa
n. 7 dl vehnäjauhoja
1 dl juoksevaa kasvirasvavalmistetta tai 80 g margariinia

Vaniljatäyte:
2,5 dl vettä
1,5 dl paistonkestävää vaniljakreemijauhetta
1 dl rahkaa


Muruseos:
3 rkl juoksevaa kasvirasvavalmistetta
0,5 dl sokeria
0,75 dl vehnäjauhoja

Päälle:
200g mustikoita
2rkl perunajauhoja

Sekoita 42 asteiseen maitoon munan puolikas, sokeri, kardemumma ja suola.
Vispilöi taikinanesteeseen osa jauhoista, joihin on sekoitettu kuivahiiva.
Lisää loput jauhot ja huoneenlämpöinen margariini.
Alusta taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi.
Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa n. 40 minuuttia.

Valmista vaniljatäyte. Sekoita veteen vaniljakreemijauhe ja anna vetäytyä hetken aikaa kylmässä.
Sekoita joukkoon rahka.

Valmista muruseos. Sekoita sulan margariinin joukkoon sokeri ja jauhot.

Lisää pakastemustikoiden joukkoon perunajauot.

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois.
Leivo taikinasta tanko ja jaa se 12 osaan.
Pyöritä paloista pikkupullia. Nosta pullat leivinpaperin päälle ja anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa n. 30 minuuttia.

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.

Paina pullien keskelle kolo esimerkiksi lasilla, jonka pohja on kastettu jauhoihin.
Voitele pullan reunat kananmunalla.
Laita koloon n. ruokalusikallinen vaniljakreemiä ja painele kevyesti mustikat päälle.
Sirottele päälle muruseos.

Paista uunin keskitasolla 10-15 minuuttia.

Tarjoa lämpimänä, vievät kielen mennessään!







keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Jalkapallo -kakku

Viime viikonlopun kakkuoperaatioihin kuului myös tämä hieman pienempi jalkapallo -kakku.
Kakkupohja on gluteeniton ja maidoton porkkanakakku.
Kuorrute sokerimassaa. Ruoho on tehty sokerimassaa valkosipulipurisminen läpi puristamalla.
Paita yrittää mallata KoiPSin paitaa, sininen pitäisi kyllä olla sävyltään tummempi, mutta tuo on se mitä pastavärillä sain aikaiseksi.









Hahmot Minecraft kakkuun

Minecraft kakun hahmot on kaikki sokerimassaa.
Osat on kiinnitetty toisiinsa elintarvikeliimalla. Enemmän tukea tarvitseviin kohtiin olen liiman lisäksi pujottanut osien yhtymäkohtaan gluteenitonta keittämätöntä spagettia (esim. pää kiinni vartaloon).













tiistai 7. lokakuuta 2014

Minecraft kakku

Tämä on varmasti omituisin kakku minkä olen ikinä tehnyt!
Kun sain puhelun, että tarvittais pojan kaverisynttäreille Minecraft aiheinen kakku, piti ottaa hieman aikalisää ja tutustua itselleni täysin vieraaseen aiheeseen googlaten. Homma alkoi pikku hiljaa hahmottua. Tosin valmista kakkua katsoessa vielä hieman kummeksutti kun ei siinä oikein silleen kovin "nättejä" juttuja yhtään ole... Anyway, oli kuulemma kaveriporukalla loksahtanut leuat alas kun kakun näkivät. Se on mahtavaa palautetta!


Kakku on gluteeniton ja maidoton.
Kakkupohjana on kolme gluteenitonta kääretorttulevyä, yksi levyistä kaakaolla höystettynä (keskimmäinen), niin tuli kakun sisäänkin vähän sellaista rakennuspalikka meininkiä.

Yhden kääretorttulevyn ohje:
4 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl perunajauhoa
1 tl leivinjauhetta

Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Siivilöi sekaan perunajauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe.
Levitä taikina uunipellille ja paista 225 asteisessa uunissa n. 8-10 minuuttia.

Kaakaoisen version tein korvaamalla pari ruokalusikallista perunajauhoa kaakaojauheella, muuten sama ohje.

Täytteenä on yhdessä välissä maidoton mangotäyte. Toisessa välissä oli itse tehtyä mansikkahilloa, jonka päällä on ohut kerros maidotonta vaniljavaahtoa.

Töissä lounaalla etukäteen myös aihepiiriä hieman utelin ja rakas ystäväni taisi ensimmäisten asioiden joukossa mainita, että siellä on vettä. Sitä siis myös tässä minun tekeleessä myös on tuossa etukulmassa. Ja ymmärsin myös että TNT on tosi tärkeää!

















maanantai 6. lokakuuta 2014

Monster High -kakku, vol. 2.

Viime viikonlopun toinen Monster High kakku toivottiin sunnuntaina vietettyihin juhliin. Siinä oli minulla sitten ilta aikaa edellisten juhlien jälkeen pohdiskella miten voisi kakkua hieman justeerata. Suuria muutoksia en koristeluun sitten kuitenkaan tehnyt, väsäsin pieniä kukkia (tumma liila ja pinkki) ja niihin aiheeseen sopivasti pelottavan mustia terälehtiä.
Kakkupohja on jälleen sienikakku ja täytteenä mangotäytteen parina raikas sitruunatäyte, jonka päällä on ohut kerros itse tehtyä mansikkahilloa.
Kakun näkeminen sai synttärisankarin hiljaiseksi. Hämmentynyttä ihailua... kyllä minun mieltä lämmitti kun näki kuinka antamani kakkulahja osui ja upposi.