keskiviikko 28. elokuuta 2013

Arkistojen kätköstä

Kaivelin puhelimesta kuvia reilun vuoden takaisista leipomuksista. Kuvat on puhelimella otettuja, joten pahoittelen jo laatua.

Tässä muotokakku, josta koko kakkuiluni on alkanut. Autokakku 2-vuotiaalle kummipojalleni.
Kuorrutteen rypyistä ja muusta näkee, että ollaan eka kertaa asialla. Sanoin, että oli kolaroinut...
Mutta huom, pakoputki, jarruvalot, etuvalot jne löytyy. Ikkunat ehkä pitäisi olla vaikka valkoisesta massasta niin erottuisivat paremmin, mutta joo eka-kertalaiselle ihan ookoo suoritus.


 




 
Meillä on kesä-heinäkuun vaihteessa usealla nimipäivät. Autokakusta innostuneena ja noista nimipäivistä tikusta asiaa tehneenä väkersin kesäisen Leppäkertun. Tuntosarvet puuttuu, ou nou!






Herkkuja työpaikalle.



 
 
 

tiistai 27. elokuuta 2013

Kermat-sivussa-täytekakku

Minulla on periaate, että jos porukassa on ruoka-aineallerginen niin kaikki tarjottava on mahdollisuuksien mukaan kaikille sopivaa. Maitoallergisen läsnäollessa kermakakun tarjoaminen on hiukan aiheuttanut pään vaivaa.
Hyvä idea on tehdä täytekakku normaalisti ja jättää kuorute kermavaahto laittamatta kakun päälle ja tarjota se erillään.
Kesälomalla mökillä toteutin tämän ensimmäistä kertaa ja tätyy kyllä todeta, että toimii. Koristeiden kera kakun ulkonäkökin on ihan ookoo vaikkakin kaikki koristeet oli irtonaisina kakun päällä, mutta pysyivät kuitenkin paikallaan tarvittavan ajan.

Täytekakun pohja on blogiin aiemmin lisätyn nalle-kakun porkkanakakku -pohja.
Täytteenä yhdessä välissä itse tuoreista mustikoista tehtyä mustikkahilloa ja toisessa välissä maidoton kerma, johon on sekoitettu mikrossa sulatettua maidotonta suklaata (suklaakermaa). Mun mielestä nuo  maidottomat kermat toimivat vain jos niitä maustaa jollakin, sellaisenaan ei oikein maistu...



ja huomaa kerma -kippo!



Gluteenittomat ja maidottomat muffinit (mustikka ja Marianne)

Muffinit on helppo tapa saada paljon tarjottavaa suuremmallekin joukolle. Tein perhepiirissä vietetyille syntymäpäiville kaksi satsia muffinitaikinaa ja maustoin toisen tuoreilla, juuri metsästä poimituilla mustikoilla ja toisen Fazerin Marianne crush rouheella. Näin saatiin tarjottavaa vähän joka makuun.
Huom! Marianne rouheessa on hitunen maitoa eli täys maidottoman tulee korvata se esim. maidottomalla suklaarouheella.
Resepti on Semperin nettisivuilta.

125g maidotonta margariinia
2dl sokeria
2 kananmunaa
1dl gluteenittomia kaurahiutaleita
3,5dl gluteenitonta jauhoseosta
2tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
1dl kauramaitoa

 2dl mustikoita tai 1pss Marianne crush rouhetta

Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi.
Lisää yksi muna kerrallaan voimakkaasti vatkaten.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi taikinaan vuorotellen kauramaidon kanssa.
Lisää "mausteet" eli tässä tapauksessa yksi satsi mustikoilla ja toinen satsi Marianne rouheella.
Jaa taikina paperimuotteihin (täytä n. 2/3 osaa).
Paista 225 °C:ssa n. 12 minuuttia.

Marianne -muffinit


Mustikkamuffinit





Kukkasia kakkuihin

Muoteilla sokerimassasta tehtyjä kukkasia.






Gluteeniton ja maidoton semi-mutakakku

Kokeilin eka kertaa gluteenitonta mutakakkua, itse nimeäisin semi-mutakakuksi koskapa kakku jäi sisältä hieman tahmeaksi, mutta ei kuitenkaan sellaiseksi kuin aito mud cake - eli olkoon semi-mutakakku. Hyvä suklaakakku ainakin on!
Kakku kannattaa tehdä tarjoilua edeltävänä päivänä ja säilyttää yön yli jääkaapissa.
Maidottoman kakusta saa kun käyttää suklaata myöden maidottomia raaka-aineita, jos ei tarve niin normi aineilla voi korvata.
Jos maitoa ei tarvitse karttaa, niin suosittelen nokaretta kermavaahtoa kakkupalan kylkeen...

200g maidotonta margariinia
200g maidotonta, tummaa suklaata
4 munaa
2dl sokeria
2,5dl maissitärkkelystä (Maizena)
1tl leivinjauhetta


Voitele noin 24cm vuoka maidottomalla margariinilla ja jauhota maissitärkkelyksellä. Jos käytät irtopohjavuokaa, vuoraa pohja leivinpaperilla ja jauhota reunat.
Sulata margariini ja paloiteltu suklaa miedolla lämmöllä mikrossa. Lämmitä vähissä erissä (n. 30 sek) ja sekoittele seosta lämmityskertojen välillä.
Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Yhdistä maissitärkkelys ja leivinjauhe keskenään ja lisää vaahdon sekaan.
Kääntele lopuksi joukkoon suklaaseos. Tätä joutui sekoittelee melkoisesti, suklaaseos hulahti pohjaan ja meinasi sinne jäädä...
Kun vihdoin olet saanut taikinan sekoitettua tasaiseksi, kaada taikina vuokaan ja paista 200 asteisen uunin alatasolla noin 25-30 minuuttia. Anna kakun jäähtyä ensin huoneenlämmössä ja nosta sitten vuokineen jääkaappiin viilenemään.
Ennen tarjoilua kakun päälle kannattaa siivilöidä hitusen tomusokeria.




Gluteeniton ja maidoton tiikerikakku

Tässä on kerta kaikkiaan herkullinen gluteeniton tiikerikakku. Kakku oli oikein mehevää vielä pari päivää leipomisesta, yleensähän gluteenittomat leivonnaiset on parhaita vain ja ainoastaan leivontapäivänä.
Käyttäen maidottomia tuotteita (esim. margariini) saa kakusta maitoallergisille sopivan version. Mikäli maidottomaan ei ole tarvetta, voi ko. raaka-aineet korvata normaaleilla maidollisilla vaihtoehdoilla.

250g maidotonta margariinia
2dl sokeria
4 kananmunaa
4,5dl gluteenitonta jauhoseosta
2tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria
1dl appelsiinimehua
2rkl kaakaojauhetta
1-3rkl maidotonta kermaa (itse käytin maidotonta ruokakermaa, se kun on juoksevaa)
vuoan voiteluun maidotonta margariinia ja glueenitonta korppujauhoa

Rasvaa ja jauhota vuoka valmiiksi.
Vaahdota rasva ja sokeri kulhossa.
Lisää kananmunat joukkoon yksitellen jokaisen jälkeen hyvin vatkaten.
Sekoita jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään ja siivilöi seos taikinaan kevyesti sekoittaen. Lisää taikinaan vielä appelsiinimehu.
Ota eroon kolmannes. Sekoita eroon otetun kolmasosan joukkoon kaakaojauhe (siivilöitynä) ja kerma. Kaakaojauhe kiinteyttää taikinaa, joten lisää nestettä (kerma tai esim. tilkka appelsiinimehua) kunnes kaakaotaikina on saman paksuista kuin vaalea taikina.
Laita puolet vaaleasta taikinasta vuoan pohjalle, tämän jälkeen kaakaolla värjätty taikina toiseksi kerrokseksi ja lopuksi vielä toinen puolikas vaaleasta taikinasta tumman taikinan päälle kolmanneksi kerrokseksi. 
Painele taikinaa muutaman kerran haarukalla eri kohdista niin että tumma taikina sekoittuu hieman vaaleaan ja kakkuun muodostuu aaltoilevat raidat.
Paista kakkua 175 asteessa  uunin keskiosassa noin 1 tunti. Testaa kakun kypsyys tikulla.